Jak aktywować głośnik wewnętrzny w komputerze?

• Thread starter Thread starter ninja666
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
N

ninja666

Gość
Słuchawki mi padły, a potrzebuję szybko jakiegoś awaryjnego źródła dźwięku. Przypomniałem sobie, że mój komputer ma w sobie głośnik wewnętrzny wbudowany w bebechy, lecz nie wiem jak go aktywować. Może ktoś z was wie, co kliknąć, by zadziałał? Zanim zaczniecie pisać musicie wiedzieć, że nie chodzi mi o PC Speaker (ten, co piszczy i buczy w czasie uruchamiania się BIOSu), tylko najzwyczajniejszy wbudowany głośnik wewnętrzny, jak w laptopie. Nie wszystkie PC mają takie coś, więc niektórych może to dziwić, ale uwierzcie, że w PCtach też takie coś jest.

Nawet nie pamiętam, ale czy to ma w ogóle jakieś znaczenie, skoro głośnik jest w bebechach najpewniej "wbity" w kartę dźwiękową?

Nie wiem jak to jest w windows: vita, ale w 7 po prawej części paska zadań jest ikonka odpowiadająca za ustawienie dźwięku. Po jej kliknięciu możemy podgłosić dźwięki, lub włączyć mikser. I to w mikserze możemy ustawić, jakim urządzeniem będziemy odtwarzać muzykę. Zobacz czy u Ciebie nie ma czegoś podobnego.

Jest, ale wykrywa tylko mój obecny sterownik karty dźwiękowej - Realtek Digital Audio Output, nie wykrywa standardowego żadnego.

Tak, zanim zainstalowałem Vistę (wcześniej miałem XP Pro) to po odłączeniu wszystkich możliwych cosiów generujących dźwięk te głośniki automatycznie się uruchamiały i na odwrót.

Sprawdź na płytce od płyty głównej czy nie masz tam sterownika od tego głośnika.

Ja kiedyś miałem takiego "kloca" z wbudowanym głośnikiem i pamiętam, że trza było odłączyć głośniki (i tak mi się zepsuły) i włączyć takie gówienko z tyłu komputera.

Back
Do góry