Nowy procek od AMD

Witam ! Mam AMD FX-4100 Black Edition. No i teraz chce się przesiąść na coś bardziej wydajnego i co polecacie ? Jaki AMD najlepszy do gierek wymagających ? Cena nie gra roli...

Skoro cena nie gra roli to czemu nie moze byc lepszy od intela? A amd to FX-8370

Bo Inteal lepiej sobie radzi z aplikacjami jedno dwu wątkowym. Czyli jeśli gra leci na 2 rdzeniach to 4/8rdzeniowy procek się gubi. Jeśli cena nie gra roli FX-9590 jest najlepszy. Tylko strasznie duży ma pobór mocy, 220 w pewnie musiał byś też zasilacz zmienić.

Jeśli chcesz brać FX-8370 to lepiej weź FX-8350 wydajność podobna a cena 200 zł mniej

Bo Inteal lepiej sobie radzi z aplikacjami jedno dwu wątkowym. Czyli jeśli gra leci na 2 rdzeniach to 4/8rdzeniowy procek się gubi.

Pierwsze slysze!

Ciekawskich odsylam tutaj:
http://pclab.pl/art55238.html

Co do zmiany procesora, dozbieraj kasy wymien na jakiegos intela z plyta glowna, i bedziesz mial spokoj na dluzej. Nie oplaca Ci sie wymieniac samego procka.

:D i widzisz co wkleiłeś? Wielordzeniowy AMD ma większą wydajność od jednordzeniowego i5 a Ty twierdziłeś odwrotnie. Na samym szczycie wykresu jest procesor 4/8. Dziękuję więc za przyznanie mi racji. :P
Słuchajcie jest różnica między 32 /64 bitami, tak samo jak jest różnica między wątkiem a rdzeniem to wszystko ma wpływ na szybkość procesora, tak samo jak chłodzenie, płyta główna, zasilacz. Dlatego jeśli wymieniamy coś w blaszaku warto zastanowić się z dołożeniem gotówki i wzięciem czegoś lepszego.

Chyba się nie zrozumieliśmy amd lepiej sobie radzi z wykorzystaniem wszystkich rdzeni. Dlatego często jest elementem zestawów przeznaczonych dla firm pracujących np na autocadzie. Tam jest porównanie właśnie jak sobie radzi na wielu rdzeniach i jednym. I jeśli wykorzystywane są wszystkie rdzenie AMD naprawdę jest świetne. Ale jak mówiłem przy pracy na 1, 2 wydajność mocno spada (ten drugi obrazek). Intel ma dobre wskaźniki pracy niezależnie od ilości rdzeni które wykorzystujemy i architektury aplikacji na której pracujemy. Jest elastyczny co dla gracza ma znaczenie bo ile masz gier które teraz potrzebują 8 rdzeni do pracy?
Porównać to można do starych silników disla z turbo. Do odpalenia turbiny silnik jest mulasty względem tej samej generacji silników benzynowych.

Czytając wasze rady i w ogóle to przemyślałem sobie to wszystko i stwierdziłem, że dozbieram troszkę kasy i kupie jakąś dobrą płytkę z Intelem. Tylko jakim opłaca się i7 czy nie bardzo bo słyszałem, że nie jest jakoś zaskakująco duża różnica wydajności miedzy i5 a i7. No i jaka dobra płyta główna, najlepiej coś z Asrock lub Gigabyte ;P

Np i5 4690k jest tej samej wydajności co i7 4770k a mamy prawie 200 zł różnicy. W zależności kiedy będziesz sprzęt wymieniał popatrz na ceny Haswella-E w tym momencie są bardzo wysokie. Ale zapewni on płytę na najbliższe kilka lat.

Kiepska pora roku na podzespoły, tak jak dirty radzi, wystarczy Ci i5. Teraz dobiorę się do jego dupy ;)
Chyba się nie zrozumieliśmy amd lepiej sobie radzi z wykorzystaniem wszystkich rdzeni. Dlatego często jest elementem zestawów przeznaczonych dla firm pracujących np na autocadzie.

http://pclab.pl/art50000-77.html

Znów mnie kłamiesz! ;) AMD do AutoCad - profanacja! NIGDY! AMD nie będzie szybsze lub lepsze od Intela NIGDY! Żaden komputer z AutoCadem u mnie w firmie nie ma AMD i w większych firmach nie będzie ich miał, jeśli chcesz zaoszczędzić na sprzęcie wybierasz AMD, i to jedyna zaleta tego sprzętu - ceny! Nic więcej to tak jak:
AMD + NVIDIA = problemy
INTEL + RADEON = problemy
RADEON + AMD = tani sprzęt, zadowalający
INTEL + NVIDIA + ASUS = dobra fura

Widziałem porównanie wydajności dla systemu nx simensa i7 (nie pamiętam który ale podobne ceny) i 9550 : amd wypadało lepiej. Autocad tak mi się napisało bo więcej osób kojarzy.
INTEL + RADEON = problemy
Ale z tym się nie zgodzę. Ba nawet powiem że Radek ma często lepsze osiągi z intelem niż nvida !
http://www.purepc.pl/karty_graficzne/ja ... a?page=0,2
Zobacz jaki skok w i3. Dlatego dawałem radka w komputerze na święta do i3.

Back
Do góry