AMD Zen, Intel i wydajność

• Thread starter Thread starter RobertF
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
R

RobertF

Gość
Witam! Jako, że moja bestia (PC) zaczyna już nie wystarczać myślę, żeby sobie sprawić nową maszynkę, ale no właśnie jest ale. Aktualnie mam AMD FX serii buldożer, nie ukrywam, że procesor bardzo średni jeśli chodzi o wydajność. Byłem przekonany, żeby przejść na serie Intel Core, ale widzę, że wychodzi AMD Zen i z testów wynika, że wydajność była by dla mnie zadowalająca ale jak to w każdych testach trzeba dobrze zareklamować swój produkt i pytanie, czekać aż wyjdzie Zen i zobaczyć jak to będzie z wydajnością tych AMD czy jednak celować w tego Intela i trzymać się ? Proszę o wasze subiektywne opinie i wypowiedzi na temat Intela i także o tym co myślicie o nowym Zen ;)

Jak na razie z wycieków wynika, że AMD w końcu da kopniaka Intelowi, ale żeby być pewnym to musimy poczekać do premiery.
Jeśli masz FXa to przenosząc się w sumie na dowolnego Ryzena (Zen to się nazywały wcześniej) poczujesz duży skok wydajności. Radzę poczekać, może być ciekawie :)

No właśnie, czekam czekam, tym bardziej, że gdzieś wyczytałem, że te Ryzen to były już zaczęte od podstaw projektowane 4 lata temu ;) No i na pewno Rayzenki będą tańsze od Intela, ale nie wiadomo jak to będzie z płytami głównymi ;) Ktoś coś wie ?

No to zobaczymy jak będzie, mam nadzieje, że Rayzeny nie będą się tak grzały ;)

Czytałem także o nich ;P Fajne podświetlenia maja ;) Pozostaje tylko czekać, oby to nie było rozczarowanie bo nie ukrywam, że im więcej o tym wszystkim czytam to tym bardziej jestem na to wszystko napalony ;D

Oj nie jesteś sam, ja za jakiś czas też planuję wymianę platformy, i całkiem prawdopodobne że skuszę się właśnie na Ryzena.
Jak chcesz to mogę w tym temacie napisać gdy wyjdą jakieś potwierdzone/oficjalne informacje odnośnie wydajności. Tych spodziewałbym się 28 lutego, podobno konferencja AMD jest.

Niby ma zostać wydana jeszcze w architekturze Polaris, i ma zostać zaprezentowana na najbliższych targach ;)

No ale z tymi R9 nie da się ukryć była mała wpadka, że z zwykłej wersji mogłeś sobie Fury X zrobić wiec wiesz ;) Dla nich to też była strata, i też muszą gonić te nowe GTX ;) No a co do procesorów nie da się ukryć to nie czasy kiedy byli najszybsi ;P

Ale RX'y dają radę. Nie zaczęli od wydania karty dla entuzjastów za 2000+ zł na nowej architekturze, najpierw zaczęli od niższej półki, z kartami za 500-1000 zł. I jak na razie, te karty w wielu sytuacjach pokonują ich "zielone" odpowiedniki.
A jak sam wiesz, z procesorami jest znacznie gorzej - nowy dwurdzeniowy Pentium G4560 za 300 zł w wielu wypadkach jest lepszy od FX-6300, a czasami nawet od FX-8350...

Hmm z tego co wiem, to RX 470 bije na głowę GTX 1050 z tego co czytałem ale czy to prawda? :)

AMD w końcu ruszyło trochę i dobrze w końcu będzie konkurencja ;)

Intel Broadwell niby nowe procki, ale architektura stara... Wiec kotlet odgrzany. A co do i7 fakt, cena przeraża i lepiej kupić jakaś i5 ;) Jestem ciekaw ile będę musiał wydać na kompa na którym pogram w wiedzmina 3 w full hd na wysokich w konfiguracji np amd a ile np w intela ;)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Back
Do góry