Stalker 2

Za mało FPS?

• Thread starter Thread starter MrLOL321
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
M

MrLOL321

Gość
Witam, więc podczas gry w Dying Light mam ok 45 fpsów na wysokich ustawieniach to za mało?
Zadaje te pytanie ponieważ już wymieniłem swoją kartę na inny model ponieważ tamta (też R9) była uszkodzona i chce się upewnić że ta też nie jest.

Mój sprzęt:
Procesor: Intel Core i5-4440 3.10 GHZ (4CPU
Karta graf: Gigabyte Radeon R9 280x 3GB
8 GB ramu
Zasilacz 600W

I jeszcze 1 rzecz, podczas gdy chce ją podkręcić na maksa, gry mi sie nie włączają (po prostu ekran ładowania itp i po 3 sek od uruchomienia black screen). Tutaj jest screenshot moich obecnych ustawień http://prntscr.com/6a5kdm
Powinno tak sie dziać? W Benchmark 4.0 na ultra przy 1650x1080 mam 25 fps. Czy to za mało? GPU mi zaczęło skakać ale już przestało, więc sie na to nie patrzeć.

Sądzę że w okolicach 45 powinno uciągnąć. Sprawdzałeś temperaturę pracy karty przy takim obciążeniu?

Sprawdziłem, i w Far Cry 4 na ultra mam 60 fps. Czyli to w takim razie wina optymalizacji gry?

A co z tym podkręcaniem karty? Jak podkręcam na maxa to mam w grach blackscreena. Za słaby procesor lub zasilacz?

Nie, heaven benchmark, sie zacina i jest czarny ekran i musze menadżerem zadań wyjść, tak samo w far cry 4 i dying light jak podkręce na maxa.

Witaj! Patrząc na twój sprzęt, wydajność może być bliska oczekiwanej dla gry "Dying Light" na wysokich ustawieniach. Twój procesor i5-4440 oraz karta Gigabyte Radeon R9 280x to dość solidny zestaw na średnie do wysokich ustawień w starszych grach, ale mogą mieć trudności z najnowszymi tytułami lub grami wymagającymi więcej zasobów.

Oto kilka sugestii, które mogą pomóc poprawić wydajność:

1. **Optymalizacja ustawień graficznych w grze:** Spróbuj zmniejszyć niektóre zaawansowane ustawienia graficzne, takie jak cienie, dym, czy efekty post-processingu. Może to pomóc w osiągnięciu lepszej płynności, nie wpływając znacząco na jakość wizualną.

2. **Aktualizacja sterowników:** Upewnij się, że masz najnowsze sterowniki do karty graficznej. Czasami poprawki w sterownikach mogą zwiększyć wydajność i stabilność w grach.

3. **Monitorowanie temperatur:** Sprawdź, czy karta graficzna i procesor nie są przegrzane. Wysokie temperatury mogą powodować spadki wydajności. Rozważ czyszczenie wnętrza komputera z kurzu lub poprawienie cyrkulacji powietrza.

Jeśli chodzi o problem z podkręcaniem, możliwe, że karta graficzna osiąga swoje limity. Nie wszystkie karty mogą być podkręcone w dużym stopniu bez utraty stabilności. Upewnij się, że podczas podkręcania masz odpowiednie chłodzenie i spróbuj stopniowo zwiększać ustawienia, aż znajdziesz stabilny punkt.

Jeśli po tych krokach wydajność nadal nie jest satysfakcjonująca, możesz rozważyć dalsze modernizacje sprzętu, takie jak zwiększenie ilości RAM lub wymiana procesora na nowszy model, choć rozumiem, że to może wiązać się z dodatkowymi kosztami.

Back
Do góry