System do grania

D

dirty

Gość
Arabek zainspirował mnie do napisania tego postu.Mamy trzy najbardziej znane systemy: Windows,OS-x i Linux, każdy z nich ma swoje plusy i minusy.Jednak to okienka mają directx który jest najpopularniejszym system wykorzystywanym do tworzenie gier. Ma on jeszcze konkurencje w postaci openGL i od niedawna AMD Mantel. Jednak gier opartych o te systemy jest niewiele (szczególnie w przypadku Mantel bo to zupełnie nowa technologia). Dlatego inne systemie operacyjnym ograniczają nam możliwość grania. Oczywiście można używać emulatorów które pozwolą grać w "windoskowskie" gry lecz spadki wydajności gry sięgają nawet 50%.
Więc powiem wam szczerze Windows to najlepsza (jeśli nie powiedzieć jedyna) platforma pc dla graczy.

Czym jest Direct/openGL/AMD Mantel- to zestaw funkcji API (system komunikacji między programami), systemy pozwalające tworzyć zaawansowane grafiki trójwymiarowe wraz z przypisaniem do nich funkcji (mam nadzieje że nikt mnie nie skrytykuje za przetłumaczenie tego "na chłopski rozum" i dokładność tego wyjaśnienia)

Back
Do góry