Stalker 2

Star Wars The Force Unleashed problem :(

V

Viggo

Gość
Hej wszystkim, mam problem odnośnie Star Wars The Force Unleashed Ultimate Sith Edition..
Gra jest z 2009 roku i jak na tamte lata miała wysokie wymagania:
Minimalne wymagania systemowe:

* System: Windows XP SP3, Windows Vista SP2. Windows 7
* Procesor: 2.4 GHz Dual Core (Intel Core 2 Duo lub AMD Athlon X2)
* Pamięć: 2 GB RAM
* Ilość miejsca na HDD: 23.8 GB + 1 GB plik wymiany
* Karta dźwiękowa: kompatybilna z DirectX 9.0c
* Grafika: kompatybilna z DirectX 9.0c 256 MB pamięci wbudowanej, ze wsparciem Shader 3.0 (ATI Radeon HD 2900, Nvidia Geforce 8800 lub wyższe modele obu firm)
* Napęd: 8X DVD-ROM
* mysz i klawiatura lub Microsoft Xbox 360 Wired Controller

To są minimalne.. Ja mam laptopa z 2015 roku, za 1600 zł więc wiadomo, że szału nie ma..
Procesor: Intel (R) Core (TM) i3-4005U CPU 1,70GHz
6GB Ram
System windows 10 64x bit
karta graficzna nie wiem dokładnie jaka, jestem zielony jeśli chodzi o komputery.. Ale no komputer z 2015r a raczej laptop to chyba minimalne powinno jako tako spełniać..

A teraz opis problemu.. Gra ogólnie chodzi płynnie, nic mi się nie zacina, ani gra ani efekty dźwiękowe, wszystko płynnie chodzi.. Ale problem jest, kiedy są otwarte przestrzenie.. Ujmę to tak, że to co znajduje się blisko mojego sitha jest wyraźne i ładne, a to co jest daleko.. nie ma tego.. Obraz jest cholernie rozmazany i praktycznie nic nie widać.. Jeżeli byłem w jakimś pomieszczeniu to było pięknie, ale jak tylko byłem na otwartej przestrzeni to widziałem to co blisko.. A to co było dalej było kompletnie zamazane.. Moje pytanie brzmi, co mam zrobić.. Zrobiłem aktualizacje sterowników.. wszystkich.. Myślałem, że to przez windowsa 10.. Więc wszystkie aktualizacje zrobiłem i liczyłem, że to coś da.. Ale nic nie dało.. Jeżeli potrzebne będą informacje o mojej karcie graficznej to proszę napiszcie jak mam je zdobyć, bo nie wiem :/ Proszę o pomoc, gra ogólnie cudowna ale przez ten dziwny problem gra mi się ciężko i nie mam satysfakcji ze świata w którym gram, nie mogę nawet dobrze popatrzeć na to co jest w około.. Proszę o pomoc, z góry dzięki

Pokaż mi jaką masz kartę graficzną:
1. Prawym na pulpicie i wybierz opcję USTAWIENIA EKRANU

2. Daj na Zaawansowane ustawienia

3. Daj na WYŚWIETL WŁAŚCIWOŚCI KARTY

4. Pokaż mi screenem zawartość tego okna (wystarczy wcisnąć PRT SCR/ PRT SC czy jak tam masz na klawie to i tutaj wkleić CTRL + V)

Wtedy zobaczymy co dalej :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Czyli masz laptopa Lenovo G50-70 z i3 i powinieneś mieć kartę AMD Radeon R5 M230 jako drugą. Prawdopodobnie gra startuje z domyślnym Intel HD Graphics zamiast AMD. Trzeba więc spróbować odpalić grę z Radeonem.
Wejdź pole wyszukiwania (drugi przycisk na pasku zadań) i spróbuj znaleźć Catalyst Control Center lub Radeon Settings. Poszukaj tam opcji dotyczących zmienialnych kart graficznych - w starym Catalyście wyglądało to tak:
c03750718.jpg

Trzeba było tutaj zmienić z Power Saving na High Perfomance.
Drugą sprawą jest kwestia oszczędzania energii w laptopach. Najprawdopodobniej sprzęt chodzi na niższych obrotach gdy jest odpięty od zasilania. Podepnij go pod prąd i ustaw tę grę na High Performance / Wysoką wydajność w Radeon Settings / Catalyst Control Center (zależnie co posiadasz).

Nie mam niczego takiego, nie może znaleźć.. Jak wpisałem grafikę to wyszukało mi "Panel sterowniczy grafiki HD Intel"..

Wejdź w Panel Sterowania i pokaż wszystkie aplikacje jakie masz wgrane. Szukam wszystkiego co ma ATI, AMD lub Nvidia w nazwie. Laptop o kodzie 20351 posiada dwie karty graficzne wg wszelakich danych w sieci, jak i książki serwisowej... Zazwyczaj wymieniany jest pakiet HD Graphics + AMD ten co podałem powyżej, lub HD + jakaś Nvidia...

Trochę mnie tu zagiąłeś. W programach nie masz nic od NV/AMD... Kod laptopa sugeruje coś z i3 z dwoma kartami - Intel HD + AMD Radeon..
Albo więc Windows się myli i nie masz drugiej karty == musisz pogodzić się w tym wypadku z taką grafiką
Albo więc nie masz zainstalowanych tylko sterowników od drugiej karty == trzeba je doinstalować.
Wejdź w Menedżer Urządzeń, rozwiń przy kartach graficznych i podrzuć screena. (wyszukiwanie => wpisz Menedżer urządzeń)

Jeśli gdziekolwiek przy ikonach jest żółty/czerwony wykrzyknik - rozwiń tę ikonę również.

Sprawdź może na pudełku laptopa (jeśli posiadasz), czy w jego papierach wszelakie zapisy o karcie graficznej, czy ma tam coś o AMD/NV.

Aktualizowałem dzisiaj wszystkie sterowniki.. nawet od klawiatury próbowałem, wszystkie sprawdziłem, tak mi zależy :/ Więc muszę się pogodzić z taką grafiką.. ehh :(

Więc niestety z tym nic nie zrobimy. Intel HD Graphics w słabszych modelach to totalne... by wulgarnie nie nazywać napiszę zero...
Wydajność HD 4400 (czyli przyłączonego do Twojego procesora) jest beznadziejnie słaba, tym bardziej osłabiona wersją U procesora...
Wersje U zazwyczaj dostają jeszcze bardziej okrojone wersje od reszty procesorów...
Jak pisałeś na początku - laptop z 2015 roku w Twoim wypadku nie poradzi sobie z tą grą. Gdybyś wziął ten sam laptop w wersji z AMD lub inny, mocniejszy laptop z NVidią to by zadziałało. W 1500zł dało się mieć lepszy sprzęt :(

Więc przydałoby mi się popracować na nowy w miarę ogarnięty sprzęt.. Szkoda, że nie dało rady nic z tym zrobić, ale trudno :/ Wielkie dzięki za pomoc i czas :)

Hej! Wygląda na to, że masz problem z ustawieniami grafiki w grze, który może być związany z dystansem rysowania tekstur (draw distance). Kilka kroków, które możesz podjąć, aby spróbować rozwiązać ten problem:

1. **Sprawdź ustawienia grafiki w grze:**
- Otwórz opcje graficzne w menu gry.
- Znajdź ustawienia dotyczące jakości tekstur, dystansu rysowania (draw distance) lub detali otoczenia.
- Spróbuj zwiększyć te wartości. Pamiętaj, jednak, że może to wpływać na ogólną wydajność gry, ale skoro gra działa płynnie, warto spróbować.

2. **Aktualizacja sterowników:**
- Już wspomniałeś, że zaktualizowałeś sterowniki, co jest dobrym krokiem. Upewnij się, że są to najnowsze sterowniki dostępne na stronie producenta Twojej karty graficznej (Intel, Nvidia, AMD).

3. **Sprawdź kartę graficzną:**
- Możesz sprawdzić, jaką dokładnie masz kartę graficzną, używając narzędzia "DxDiag" (Diagnostyka DirectX).
- Naciśnij klawisze `Win + R`, wpisz `dxdiag` i naciśnij Enter.
- Kliknij na zakładkę "Wyświetl" (Display), aby zobaczyć informacje o swojej karcie graficznej.

4. **Konfiguracja w Panelu Sterowania karty graficznej:**
- Jeśli masz kartę Nvidia, możesz otworzyć "Panel Sterowania Nvidia" i dostosować ustawienia 3D dla gry.
- W przypadku kart Intel, spróbuj użyć "Intel Graphics Control Panel" lub "Intel Graphics Command Center".
- Ustawienia takie jak antyaliasing, filtrowanie anizotropowe i inne mogą pomóc w poprawie jakości obrazu.

5. **Zmień kompatybilność:**
- Spróbuj uruchomić grę w trybie zgodności z Windows 7 lub Windows XP.

Back
Do góry