Serwer

Witam chciał bym się dowiedzieć cz na Serwerze typu NAS można postawić serwer do GIER?Bo od jakiegoś czasu myślę o postawieniu serwera do jakiejś gry ale nie chcę korzystać z usług hostów przeznaczonych do gier.Myślałem nad kupnem serwera VPS a czy da się na nim serwer do gier postawić?Proszę o poradę

Ps:Jeśli zły dział to sry ale nie wiedziałem w jakim napisać.

NAS to serwer do udostępniania plików w obrębie sieci. W teorii mógłbyś na nim uruchomić serwer, ale możesz mieć sporo problemów z konfiguracją. Specyfikacja takiego sprzętu może też nie starczyć do sprawnego działania serwera gry pod obciążeniem. Nie warto.
I ta, jeśli nie chcesz korzystać z hostingów gier, to VPS będzie dobrym rozwiązaniem, ale musisz się liczyć z tym, że cała konfiguracja leżeć będzie w twoich rękach - do dyspozycji dostaniesz czysty system operacyjny, najprawdopodobniej jakieś distro Linuxa. Tylko musisz nam powiedzieć, co to za gra.

To ma być serwer publiczny czy dla znajomych?

Jeden serwer TF2 powinien na takim VPSie działać znośnie. Z Garry's Mod może być o tyle gorzej, że w jego przypadku wymagania odnośnie procesora rosną, ale to też zależy od trybu gry, jaki sobie wybierzesz.
Minecraft jest nieco bardziej wymagający jeśli chcesz osiągnąć stabilność serwera bez lagów podczas generowania nowych chunków, czy przy większej ilości graczy. Dysk SSD i duża ilość pamięci dobrze wpłyną na serwer. Jak chcesz wiedzieć coś więcej o wymaganiach sprzętowych do MC, to może @Plajer Ci pomoże jak grzecznie poprosisz :D

Te tryby powinny ładnie śmigać, choć większe mapki na saxtonie mogą być nieco bardziej obciążające. Spośród tych wszystkich najmniej wymagający raczej jest Dodgeball.
Weź ofertę z jednym vCPU i z 2GB RAM. Na nim powinieneś być w stanie trzymać jeden serwer bez problemów z lagami. Jeśli będziesz chciał dołożyć kolejne by działały równolegle na VPSie, weź lepszą ofertę z dwoma vCPU.

Co do innych gier: serwera Garry's Mod nie miałem, a serwerem Minecraft nie administrowałem już dawno. W przypadku tego drugiego nie pamiętam już wiele, sądzę że 2 GB RAM starczyłoby ci na podstawowy serwer do gry w stylu vanilla, ale nie mam pewności.

No i zanim taki serwer kupisz, upewnij się, że poradzisz sobie z konfiguracją. Nie będziesz miał do dyspozycji interfejsu graficznego/pulpitu (chyba, że sam go sobie doinstalujesz, ale to tylko marnuje zasoby), wszystko robi się przez zdalną konsolę. Możesz sobie sytuację z takim serwerem zasymulować, instalując jedną z serwerowych dystrybucji (np. Ubuntu Server, CentOS lub Debian, który pozwala na instalację bez żadnego interfejsu graficznego) na wirtualnej maszynie, np. na VirtualBox.

Back
Do góry