H
HateLove
Gość
Witam. Przedstawię wam poradnik jak założyć własny serwer Minecraft Bukkit Hamachi (Pliki Serwerowe + Pluginy).
Okej, zaczynajmy. Postaram się prosto wytłumaczyć to co chcę przekazać. Mam nadzieję że mi się uda.
1. Pobieramy Pliki Serwerowe.
2. Wypakowujemy je w dowolnym miejscu na komputerze/laptopie.
3. Wchodzimy w folder z plikami i wchodzimy w plik: server.PROPERTIES i edytujemy niektóre linijki:
4. Zapisujemy zmiany i wchodzimy do pliku ops.TXT i dodajemy swój nick.
5. Wchodzimy w folder /plugins/GroupManager (lub: Permissions/PermissionsEX).
6. Wchodzimy w plik: global_group (lub nazwo-podobny) i zmieniamy jak chcemy permissions dla graczy, dodajemy nowe rangi oraz kasujemy te które chcemy.
7. Wracamy do folderu /plugins i (jeżeli jest) szukamy pliku: automessages.PROPERTIES - zmieniamy tam treść wiadomości wyświetlanych na serwerze.
8. Wracamy do głównego folderu plików i szukamy ikonki o nazwie: START (lub nazwo-podobnej) z końcówką .bat .
W ten sposób odpaliliśmy własny serwer Hamachi. Jeżeli chcesz aby ktoś mógł grać na nim, wyłącz zaporę systemu Windows i pamiętaj że dana osoba powinna być na Hamachi.
Mam nadzieję że pomogłem.
Okej, zaczynajmy. Postaram się prosto wytłumaczyć to co chcę przekazać. Mam nadzieję że mi się uda.
1. Pobieramy Pliki Serwerowe.
2. Wypakowujemy je w dowolnym miejscu na komputerze/laptopie.
3. Wchodzimy w folder z plikami i wchodzimy w plik: server.PROPERTIES i edytujemy niektóre linijki:
Kod:
#Minecraft server properties
#Thu Mar 01 20:43:39 CET 2012
allow-nether=true - czy ma być piekło
level-name=world - nazwa mapy
enable-query=false - tego nie wiem
allow-flight=false - tryb latania
server-port=25565 - to zostawiamy: port serwera
level-type=DEFAULT - nie wiem
enable-rcon=false - nie wiem
level-seed= - zostawiamy
server-ip= - podajemy IP hamachi
max-build-height=256 - max. wysokość budowania
spawn-npcs=true - spawn npc
white-list=false - biała lista na serwerze
spawn-animals=true - spawn zwierząt
online-mode=true - tryb premium
pvp=true - pvp na serwerze
difficulty=1 - poziom trudności
server-name=TuT_Dla_GamesBoard - nazwa serwera
gamemode=0 - tryb rozgrywki: 1 - survival ; 0 = creative
max-players=20 - max graczy na serwerze
spawn-monsters=true - spawn potworków
generate-structures=true - coś nam generuje.. ale co to nie wiem
view-distance=10 - zostawiamy
motd=Pliki by <ktoś>
false - nie/fałsz
true - tak/prawda
5. Wchodzimy w folder /plugins/GroupManager (lub: Permissions/PermissionsEX).
6. Wchodzimy w plik: global_group (lub nazwo-podobny) i zmieniamy jak chcemy permissions dla graczy, dodajemy nowe rangi oraz kasujemy te które chcemy.
7. Wracamy do folderu /plugins i (jeżeli jest) szukamy pliku: automessages.PROPERTIES - zmieniamy tam treść wiadomości wyświetlanych na serwerze.
8. Wracamy do głównego folderu plików i szukamy ikonki o nazwie: START (lub nazwo-podobnej) z końcówką .bat .
W ten sposób odpaliliśmy własny serwer Hamachi. Jeżeli chcesz aby ktoś mógł grać na nim, wyłącz zaporę systemu Windows i pamiętaj że dana osoba powinna być na Hamachi.
Mam nadzieję że pomogłem.