Problemy z dźwiękiem

Witam, od jakiegoś czasu po zainstalowaniu wersji obs studio 18.0.1 słyszę jakieś takie coś, jak by takie strzelanie w dźwięku, jak usunełem obs'a to jeszcze gorzej, nie wiem co trzeba zrobić aby to naprawić. Porszę pomocy ;------;. ps: to się pojawia kiedy są wielkie tonacje dźwięku, wyciszenie nic nie daje.

OBS po deinstalacji nie powinien zostawiać w systemie niczego, co mogłoby wpływać na jego działanie, on aż tak głęboko w system się nie wbija.
Co do problemu, trudno powiedzieć dlaczego tak się zaczęło dziać po instalacji OBSa (trudno mi też uwierzyć, że OBS uszkodził coś aż do tego stopnia), ale spróbuj (wszystko w panelu sterowania > dźwięk):
  • wyłączyć wszystkie nieużywane wejścia i wyjścia dźwięku
  • w domyślnym urządzeniu odtwarzającym wszystkie niepotrzebne suwaki głośności ustawić na 0 (pokaż screena z ustawień tego urządzenia jeśli masz wątpliwości, zakładka "Poziomy")
  • sprawdzić, czy pozostałe urządzenia nagrywające nie mają włączonego nasłuchiwania, jeśli tak - wyłącz
  • zmienić format domyślny domyślnego urządzenia odtwarzającego (zakładka "Zaawansowane") na niższy - nie schodź niżej niż "16-bitowe, 44100 Hz"
  • jeśli wszystko zawiedzie - przeinstaluj sterowniki od karty dźwiękowej

Ostatnia edycja:
Może po prostu słuchawki/głośniki ci padają... Gdyby format nie pomógł, to wykluczyłbyś problem programowy, i szukałbyś powodu w słuchawkach/głośnikach, albo nawet w samej płycie głównej.
Jeśli na innych słuchawkach masz to samo, i na czystym Windowsie też masz problem (możesz zainstalować jednego Windowsa obok drugiego bez bawienia się partycjami - https://www.dobreprogramy.pl/Instalacja-Windows-7-na-wirtualnym-dysku-VHD,News,11419.html), to wtedy możesz podejrzewać uszkodzenie dźwiękówki.
Na szczęście za ~70zł możesz kupić kartę dźwiękową, która jakością dźwięku sprząta wszystkie integry w budżetowych płytach głównych. Ale musisz mieć do tego slot PCI, w nowoczesnych płytach widzi się go co raz rzadziej. http://allegro.pl/sound-blaster-x-fi-xtremegamer-warszawa-sklep-i6627032307.html

Ostatnia edycja:
Back
Do góry