Stalker 2

Odświeżenie komputera

Status
Zamknięty.
Siema,
Posiadam komputer o takiej specyfikacji:

CPU - AMD Athlon II X4 640
GPU - Asus Radeon HD6850 1024MB DDR5
Zasilacz - Fractal Design Integra 500W
Płyta Główna - MSI 870-C45
RAM - ADATA XPG V2 DDR3 2400MHZ 2X4GB
System - Windows 10
Chłodzenie - BOX
Obudowa - Thermaltake V3 BlacX Edition
Pamieć - 1 Dysk SSD 100GB z systemem i 1 Dysk HDD 400 GB z grami itd.

Zdaję sobie sprawę że patrząc na to można zacząć płakać :(
I właśnie dlatego teraz to piszę bo stwierdziłem że trochę odnowie mój komputer.

Mam zamiar wymienić kartę graficzną na Zotac 1050 Ti
Dokupić Dysk Toshiba P300 1TB
Wymienić obudowę na SilentiumPC Gladius M20 lub M35
Zamienić chłodzenie na SilentiumPC Spartan 3 LT
Dokupić jeszcze dwie takie same kości pamięci

Mam budżet 1500 na ,,Renowację'' komputera.
I zastanawiam się czy może zrezygnować z czegoś i kupić coś innego.
Wiem że procesor też nie jest najnowszy i zastanawiam się czy po podkręceniu dawałby radę.
Chciałbym w miarę możliwości odpalać wszystkie gry :) na niskich/średnic ustawieniach bo aktualny zestaw każe sprawdzać wymagania gry z kartką w ręku i zastanawiać się czy pójdzie na najniższych.

Chciałbym grać w :

-Mincrafta
-CS:GO
-GTA V
-Watch Dogs 2
-World of tanks
-H1Z1
- I jeszcze jakieś tam gierki :)

Od razu chciałbym zaznaczyć że zdaje sobie sprawę że za 1500 tys. zł nie można złożyć PC do grania ale chciałbym podnieść trochę wydajność w grach.Najlepiej żeby wszystko było w sklepie RTV Euro AGD :)
Trudno zadanie... :(

Modernizacja tego sprzętu w mojej skromnej ocenie odpada. Tu twoim problemem jest procesor/stara platforma i watpliwy zasilacz. Wsadzanie GTX 1050Ti do kompa ze starym Athlonem to kiepski pomysł, a samego procka na tej płycie lepiej nie podkrecac. Nawet po podkreceniu nie osiągniesz odpowiedniej dla niego wydajności.
Ten komputer jest sprawny? Jak tak to możesz go sprzedać, i potem dołożyć do nowego. Za niedługo coś ci złożę.

Kupowanie w EURO AGD, szczególnie przy tym budżecie, to marny pomysł. Ceny + dostępność podzespołów.

Co to dokładnie za dysk SSD? Marka/model?
I pytanie - czy potrafisz montować kartę graficzną?

Pomyliłem się odnośnie zasilacza, to całkiem dobry model, jedynie wycofany z produkcji. Choć procesor już nieco wiekowy, to szybkie RAMy i niezła obudowa działa na twoją korzyść. Myślę, że ktoś ci 1000 zł za niego da, jeśli ten SSD jest dobry to nawet nieco więcej.

Ostatnia edycja:
Sorki że tak długo ale musiałem coś załatwić ale wracając do tematu to tak potrafię montować kartę graficzną :)
Ale mam problem z tym dyskiem SSD ponieważ jak wejdę w mój komputer to widać że są 2 dyski C i E a w kompie jak patrze to mam tylko jednego hhd 3,5 czyli wnioskuje że mam też SSD ale menedżer urządzeń wykrywa tylko dysk twardy czyli to taki noname

Znaczy ja nie jestem pewien czy ja go wogóle mam. Ja tylko tak wnioskowałem po tym że system szybko mi się włącza i jak wchodzę w mój komputer to takjakby są dwa dyski. :(
Bo nie wygląda to jak partycja.

Ahhh... poniosła mnie wyobraźnia :(
Z tego co widzę w komputerze nie ma Dysku SSD i sprawdzałem że mam jeden dysk Samsunga 500 GB. Czyli wartość trochę spadnie :(

A co do komputera to spoko by było jakbyś dał radę złożyć coś w granicach 3000 zł ale jak miałbym kupować ten zestaw to na święta albo po świętach bo muszę kasę dozbierać :) a tak wogóle to jest problem z RX480 i 1060 6GB to może jest szansa że w Grudniu/Styczniu już nie będzie szału na BitCoina i karty będzie można kupić używane z koparki w niższej cenie :)

Status
Zamknięty.
Back
Do góry