Która z dwóch kart graficznych?

• Thread starter Thread starter Norbas
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Status
Zamknięty.
N

Norbas

Gość
Wypadłem jakiś czas temu z obiegu sprzętu komputerowego/gier i mam teraz pewną zagwózdkę...
Jest sobie stacjonarka z prockiem E8400, 3GB RAM która jest własnością mojej córci.
Zaczęła ona sobie grać w takie tytuły jak Maincraft , Sims4 itp.
Do tej pory w komputerze jest karta N9600GT od MSI z 512MB RAM i 256bit szyną danych. Wszystko działa , może nie na full detalach ale działa płynnie. Problemem jest hałas jaki karta generuje. W iddle jest słyszalna a w stresie po prostu odkurzacz.
Wpadła mi w ręce z kolei karta GeForce GT620 1GB ale z szyną 64bit. Ta z kole jest po prostu niesłyszalna i o ile dotąd wyczytałem obsługuje DirectX11.1 vs 10 oraz OpenGL 4.2 vs 2 względem N9600.
I teraz pytanie. Która z tych kart jest lepsza...czy coś przemawia za 9600 tak by usprawiedliwiało to jej zostawienie i słuchanie dalej wiatraka na niej zamontowanego czy też może włożyć tą 620tkę i napawać się ciszą bo różnic nie dostrzegę?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam.

Ok. Dzięki za pierwszą sugestię. Ale czy ta 620 nie będzie wolniejsza/słabsza biorąc pod uwagę że posiada szynę danych 64bit?
Czy obsługa DX11.1 i OpenGL 4.2 w tych wersjach daje jakieś wymierne korzyści względem 9600GT która ma "tylko" DX10 i OpenGL2?
Jest jeszcze coś takiego jak CUDA. 620tka posiada... 9600 nie posiada a nie wiem co to i co daje.
Chciałbym osiągnąć ciszę w komputerze bo często sam przysiadam przy nim w nocy i wtedy hałas jest denerwujący ale też nie chciałbym by okazało się że kosztem ciszy mojemu dziecku zacinają się gry.

A kiedy pan czyścił tego GT9600 bo to może byś spowodowany brudem jaki zalega na wiatrakach ja też tak miałem. A jeżeli chodzi o moc karty to aż strony na których można porównywać Karty

Nie jest to problem brudu. Tak jest od nowości karty. Karta jest czyściutka bo dbam o sprzęt i średnio raz na dwa miesiące czyszczę bardzo dokładnie i przesmarowuje.
Porównywarka owszem zaliczona jednak to nie to samo co opinię użytkownika...

Od nowości to już jest wada fabryczna. Według mnie powinien pan wsadzić 620 jest porównywalna min ojciec miał obie te karty i powiedział że różni je tylko cena. Bardzo dobrze że dba pan o stan swojego komputera :)

GT620 może być odrobinę wydajniejsza, ale nie jest to karta stworzona do gier. Póki córka nie będzie narzekać na wydajność to można spokojnie ją zainstalować :D
Na szynę nie ma co zwracać uwagi, a na pewno nie w przypadku podstawowych gier. CUDA to technologia w grach właściwie nieużywana, również bez większego znaczenia.
DX i OpenGL określają, jak nowoczesne gry mogą działać na tej karcie. Im wyższe wersje, tym lepiej. To na starsze gry nie ma wpływu, choć nowszy OpenGL ma jak najbardziej znaczenie w przypadku Minecrafta, który niedługo ma przestać działać na starszych wersjach tej biblioteki.
Nie należy się sugerować porównywarkami kart, one niewiele mówią i zakrzywiają to, jak te karty faktycznie działają.

Patrząc na parametry komputera, jestem zmuszony zapytać - czy na tym komputerze zainstalowany jest Windows XP i czy córka przegląda na nim internet?

Moja pociecha owszem korzysta z internetu, głównie youtube , zainstalowany jest Windows 7 x64 Home Premium. Komputer jak na swoje lata działa bardzo sprawnie. Służy również czasem mnie do wszelkiego typu pracy biurowej, obróbki zdjęć oraz filmów. Wiem , że to nie demon prędkości...ale do codziennych zadań jakie mu stawiamy wystarcza w zupełności.
Tak więc co do działania/szybkości kompa nie mam zastrzeżeń, jest wystarczająca. Po prostu dostałem tą kartę GT620 w gratisie i zacząłem się zastanawiać czy jej włożenie zamiast 9600GT będzie dobrym wyborem. Na wielki plus cisza. Ale zastanawiało mnie to czy nie będzie spadku wydajności właśnie w grach. Po włożeniu karty i zrobieniu klasyfikacji systemu pokazało że wydajność 620tki daje notę mniejszą. Na 9600GT jest wydajność grafiki i wydajność grafiki w grach 6.9pkt. Na GT620 te parametry pokazały odpowiednio 6.2 i 5.9 stąd pierwsze przypuszczenie jakie miałem to że jednak ta GT620 jest słabsza.
Więc jak to jest faktycznie... jest słabsza czy nie. Zastąpić nią 9600GT czy zostawić 9600GT?
Pozdrawiam.

Proszę się nie sugerować pomiarem wydajności wbudowanym w Windowsa, on tak naprawdę niewiele mówi :)
Do prostych gier GT 620 wystarczy. W przeciwieństwie do 9600GT, ta karta nie była stworzona by działały na niej gry, ale z drugiej strony korzysta ona z nowszych technologii, dlatego w niektórych grach wychodzi na przód, w niektórych nieco zostaje z tyłu. Minecrafta akurat guzik obchodzi na jakiej karcie działa i bardziej stawia na procesor - na moim drugim pececie z Core 2 Quad Q6600 i grafiką GT 210 wyciągam nawet 100 fps po zainstalowaniu Optifine (mod do Minecrafta mający na celu zwiększenie wydajności gry), i ok. 80 fps bez niego. Simsy też powinny jako tako na niej działać.
Gdybym ja miał wybierać w tej sytuacji, to zdecydowanie zostawiłbym GT 620. Ten 9600GT już swoje przepracował i w każdej chwili może w środku gry/pracy wyzionąć ducha, GT 620 jest już znacznie nowocześniejszy i nie ma się w tym przypadku co obawiać przez kolejne lata. No i kultura pracy...

O właśnie, i CUDA może się przydać przy obróbce filmów, warto spróbować włączyć przyśpieszanie GPU po zainstalowaniu karty. Renderowanie/kodowanie może zauważalnie przyśpieszyć.

Rozumiem, że sterowniki po włożeniu nowej karty zostały poprawnie przeinstalowane?

Ostatnia edycja:
Sterowniki po zmianie kart zostały same dociągnięte przez system. Ponad 260MB i karta zainstalowała się automatycznie. Nie musiałem nawet uruchamiać Iobit Driver Booster.
Co to 9600GT owszem pracuje już ona pewnie z 10 lat ale stan jak nówka. Po prostu gdy usłyszałem błogą ciszę po włożeniu GT620 by sprawdzić czy w ogóle działa zapragnąłem by ta cisza pozostała. 9600GT pochodzi jeszcze długi czas , nie mam zamiaru jej się pozbywać. Po prostu leżała by w szafce jako "zapasowa" a może jak będę miał ciut więcej czasu to pokombinuję ze zmianą wiatraka w niej na jakiegoś większego i cichszego. Mam dokładnie tą czerwoną wersję z linka https://pl.msi.com/Graphics-card/N9600GTT2D512OC.html#hero-overview więc będę musiał się pozbyć czerwonej osłony ale to szczegół.
Ta GT620 też przepracowała już swoje bo pochodzi z używanego komputera ale raz, że ją dokładnie przeczyściłem i przesmarowałem wiatrak , dwa jednak rocznikowo jest chyba o 4 lata młodsza o ile pamiętam.
Wrzucę więc GT620 i niech córcia używa.... będę obserwował czy nie dzieją się jakieś niepożądane zachowania w grach. A jak się okaże że owszem to wrzucę 9600GT.
Tego komputera nie zamierzam już rozbudowywać bo dostała go "w spadku" i wsadziłem tylko jeden z mocniejszych procków jakie obsłuży płyta , dołożyłem ramu , dysk 1TB i hula.
Dla 7 latki uważam za wystarczający, a za kilka lat i tak pewnie będzie wolała laptopa albo nowszą stacjonarkę o ile gry dalej ją będą interesowały.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Status
Zamknięty.
Back
Do góry