Mamy napakowanego bloga w tym tygodniu: dodaliśmy miotacze ognia (i wiaderka z wodą) do gry, i mamy pierwsze spojrzenie na drzewko technologii, zrujnowana wieża elektrowni, i nasze nowe muzykalne instrumenty. Plus optymalizacja, zmiany w dźwięku, i więcej.
Miotacz ognia (Maurino Berry)
Naprawdę chciałam Wam dodać coś ekstra do gry, więc siedziałam do 6 rano, dopóki nie skończyłam tego cuda. To było interesujące i wymagające zadanie, ale jestem dość szczęśliwa z efektu końcowego.
Jest nieco rzadki, zjada paliwo niskiej jakości jak cukierki, ale chłopie, to jest niszczycielskie. Zniszczy bloki drewna bez problemu, również zadaje obrażenia kamieniom (póki co), aczkolwiek ma bardzo wysokie koszty paliwa. Jest również świetny w pieczeniu innych graczy. W następnym tygodniu, prawdopodobnie będę musiała zrobić masę zmian w balansie, naprawić kilka bugów i dodać kilka nowych funkcji (jak ludzi aktualnie łapiący ogień i obrażenia po czasie), ale czuję, że jest to dość kompletne, by wrzucić to w tej łatce.
Cieszcie się.
Kubeł z wodą (Maurino Berry)
Kubełek z wodą, również wszedł w życie. Jest powszechnie znajdowany w beczkach i w pierwszym poziomie BPs'ów. Używa się go do przenoszenia wody ze świata z punktu A do punktu B. Możecie go również rozpryskać na terenie przed sobą, a to spowoduje zgaszenie płomieni. To powinno być użyteczne, podczas oblężeń bazy za pomocą miotacza ognia, lub rakiet zapalających. Wkrótce, będzie pełnił ważną rolę w ogrodnictwie.
Beczka z wodą (Maurino Berry)
Dodałam prostą rzecz do rozmieszczania, by pomóc składować wodę. Nie zbiera wody ze świata, jak łapacz wody, ale daje wam miejsce, w którym możecie składować wodę na później. Może być położony wewnątrz i na zewnątrz i jest ładnie tani w tworzeniu. To rzemiosło jest WIP'em (nie wiem co to znaczy), i zostanie zastąpione czymś lepszym w przyszłości.
Beczki i wiaderka, stworzone przez Rustafield
Gałąź XP (Garry Newman)
Nakręciłem w tym tygodniu gałąź XP: mamy działającą wyszukiwarkę, przewijane okienko z skórkami, kolejkę wytwarzanych rzeczy, i przycisk anulowania już działa. Również, spędziłem dużo czasu nad upewnieniem się, że możecie tylko wytworzyć rzecz, której macie odblokowane źródło, i próby wytłumaczenia graczowi do końca. Wyszukiwarka pokazuje wszystkie przedmioty, nawet te, których nie odblokowaliście, więc mam nadzieję, że będziecie mogli wyszukać przedmiotu o którym myślicie, i znaleźć którego poziomu na niego potrzebujecie, i co potrzebujecie do odblokowania.
Wciąż jest skromna ilość roboty do zrobienia, ale posuwamy się do przodu. Ludzie na serwerze prerelease, wydają się cieszyć nowym systemem, i Unity robi dobrą robotę, w ustabilizowaniu wersji 5.4. Więc my tam idziemy.
Ulepszenia optymalizacji (Maurino Berry) (Diogo Tixiera)
Zrobiliśmy trochę profilowania, i odkryliśmy kilka błędów, które mogły powodować spadki klatek w ostatniej łatce. Nie jesteśmy pewni, ile ulepszeń zobaczycie, ale strona związana z CPU została ulepszona, poprzez kilka milisekund, z powodu kilku regresji, po ostatnim scalaniu procgenu w ostatniej łatce. Było kilka błędów, związanych z dźwiękami otoczenia stale się aktualizującymi, i część odbić wody dostała dostęp do głównej kamery, powodując ekstremalne spowolnienia. Oba zostały naprawione. Trzymamy kciuki za was, byście zauważyli udoskonalenia!
Wizualizacja drzewka technologii (Garry Newman)
Pieprzyłem się z wizualizacją drzewka technologii w tym tygodniu. Jedną z rzeczy, z nowym systemem XP jest to, że plany są zorganizowane w hierarchii, więc będziecie musieli odblokować przedmiot zanim będziecie mogli odblokować inny. Na przykład, musicie odblokować drewnianą włócznię, nim odblokujecie kamienną włócznię.
Problem jest jak to z wizualizować? Jak pokazać graczom, że muszą odblokować dwie inne rzeczy, nim będą mogli odblokować coś, co chcą odblokować? Albo jak pokazać graczom, że ten przedmiot może zostać odblokowany na poziomie 7, i potrzebuje innego przedmiotu przed odblokowaniem?
Zacząłem, z system wyglądającym jak oś czasy, gdzie poziomy zostały wyrażone na osi X (Oś pozioma)
Działało to w pewnym stopniu, ale skończyło się na tym, że były zbyt rozrzucone. Nie za dobrze się wszystko scalało. Więc pomyślałem, pierdolić poziomy na osi X, skupię je wszystkie razem, i dajmy na niebiesko ikony, że nie mogą zrespić przedmiotu, bo mają blokadę poziomu.
To działa z technicznego punktu widzenia, ale nie mogę pomóc, ale czuję, że jest to zbyt zajęte wizualnie, co sprawia, że jest trudne do odczytania. Stanie się to gorsze, gdy dodamy wskaźniki dla rzeczy będących zablokowane itd.
Więc teraz chylę się do przodu, z posiadaniem drugiego trybu, ale tylko pokazującego drzewko, zawierające wybrany przedmiot. Będzie potrzebne trochę więcej eksperymentów dla tego, by działało.
Reszta w poście poniżej!