2 Karty Graficzne

Siema
Mam pytanie tak jak w temacie.
Posiadam kartę graficzną AMD Radeon HD 6800 Series i myślałem żeby może trochę zwiększyć wydajność kompa dokupie sobie jeszcze jedną i w jakiś sposób mi nie znany połącze je.
A więc pytanie brzmi czy wogóle to ma sens mam nadzieje że tak bo niechce wywalić tej i kupować jakiejś drogiej.
I jeżeli ma to sens to co warto wybrać???

Sprawdź dokładnie jaką masz kartę. Podałeś tylko serię.
Połączenie dwóch kart jest możliwe, w przypadku kart AMD nazywa się to "CrossFire". To, co musisz o tym wiedzieć, to:
  • Do zasilenia dwóch kart graficznych potrzebujesz zasilacza, który będzie w stanie tyle energii stabilnie dostarczyć.
  • Płyta główna również musi obsługiwać tą technologię, obecność dwóch portów PCI-e x16 to za mało, by to stwierdzić.
  • Wydajność w grach będzie się różnić. Są gry, które działają prawie 2x szybciej, a są gry które w ogóle nie widzą różnicy w tym, czy użytkownik ma jedną kartę bądź dwie.
Moim zdaniem - nie warto. Poza mieszanymi wynikami i zauważalnie zwiększonym zużyciem energii, musisz się liczyć też z mikroprzycinkami, które są wszechobecne w konfiguracjach z dwoma kartami graficznymi.
Znacznie lepiej byłoby sprzedać obecną kartę, dołożyć i kupić jedną, a porządną.

Ostatnia edycja:
Dzięki.
No to ide kupić skarbonke i zbieram na gForc .... a właśnie jaką karte polecasz taką jakby to powiedzieć. Dobrą i na której bedą zauważalne rożnice w porównaniu do mojej czyli dokładnie Asus HD 6850 DirectCU V2.
W rozsądnej cenie

Back
Do góry