W czym problem?

• Thread starter Thread starter Bahomat
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
B

Bahomat

Gość
Witam, ostatnio na forum polecono mi monitor BenQ XL2411Z, kupiłem go i podłączyłem do niego PS3 (ponieważ na komputer muszę jeszcze poczekać) kablem HDMI. Włączyłem gta 5, zmieniła się rozdzielczość, a po odpaleniu gry wygląda ona jak minecraft. Teraz nasuwa mi się pytanie: W czym problem?. Nie jestem do końca ogarnięty w tych sprawach, przepraszam za wszystkie niedociągnięcia w tekście.

Konsola wcześniej była podłączona do czegokolwiek za pomocą kabla AV?
Jeżeli tak to zrób tak:
1. Wyłącz konsolę z kontaktu na 30 sekund.
2. Podłącz ją [nie uruchamiaj]
3. Przytrzymaj włącznik przez kilka sekund [ konsola powinna piknąć drugi raz] ;)

Obraz powinien wyświetlić się w prawidłowej rozdzielczości.

Daj znać czy zadziałało. Jeżeli nie - podam inną opcję zmiany rozdziałki.

Konsola wcześniej była podłączona do czegokolwiek za pomocą kabla AV?
Jeżeli tak to zrób tak:
1. Wyłącz konsolę z kontaktu na 30 sekund.
2. Podłącz ją [nie uruchamiaj]
3. Przytrzymaj włącznik przez kilka sekund [ konsola powinna piknąć drugi raz] ;)

Obraz powinien wyświetlić się w prawidłowej rozdzielczości.

Daj znać czy zadziałało. Jeżeli nie - podam inną opcję zmiany rozdziałki.

Dzięki, zadziałało. Mam tylko jeszcze problem z obrazem, krótko mówiąc jak jest już fullscreen to grafika znacznie się pogorszyła. Próbowałem to zmienić w ustawieniach, ale to nic nie daje. Czy to jest ten jeden z uroków ps3?

Obraz w menu konsoli [XMB], czy gra?
Jeżeli menu działa w 1080p [a jak działa - sprawdzisz w ustawieniach wyjścia wideo - dokładne informacje tutaj: http://manuals.playstation.net/document/pl/ps3/current/settings/videooutput.html to znaczy, że gra tak ma wyglądać.
Pamiętaj, że GTA V na Playstation 3 wyświetla się jedynie w 720p, przez co obraz wygląda gorzej niż w wersji PS4, czy PC.

Jak blisko monitora siedzisz? Konsole są dostosowywane pod telewizor, gdzie się zazwyczaj siedzi z większej odległości. Dlatego siedząc przy konsoli jak przy typowym pececie możesz widzieć niskiej jakości grafikę.
Nie zapominaj także, że to tylko PS3. Konsola wydana pod koniec 2006 roku - czyli prawie 9 letnia konsola. Nie wymagaj od tej konsolki już teraz za wiele. Grafika będzie wyglądać jak na PC przy ustawieniach minimum/720p/30fps i na nic więcej nie ma co liczyć....

Back
Do góry