Szukam starej przygodówki o diabelskim przedmiocie

Gra była chyba po polsku. Płyta była uszkodzona więc nie zajechałem w niej daleko i pamiętam jedynie początek. Jesteśmy albo księdzem, albo przyjacielem księdza, który ma coś zrobić, do kogoś zabrać? taki jeden przeklęty przedmiot - nie był on duży. Być może była to pieczęć, wisiorek, albo niewielki posążek. Zaczynamy w niewielkim pokoju, przeszukujemy szuflady i szafę. Kolorystyka brązowa - brązowe meble i podłoga. Wydaje mi się, że właśnie tam bierzemy ze sobą ów przeklęty przedmiot. Pamiętam z grafiki jakiegoś rodzaju pentagram - albo na okładce płyty lub w menu. Ten przedmiot był prawdopodobnie powiązany z biblijnymi demonami, z szatanem i tak dalej. W grze poruszamy się w sposób przypominający grę "Darkness Within: In Pursuit of Loath Nolder". Patrzymy z pierwszej osoby mając możliwość obracania kamery, klikając na około.
Dawno w to grałem, z dziesięć lat temu. Więc gra może być jeszcze starsza. Na początku czuć klimat niepokoju, trzeba się z jakiegoś powodu śpieszyć. Być może dostaliśmy na początku jakiś list, który nas przed czymś przestrzegał. Być może mamy ten przeklęty przedmiot zabrać do jakiegoś badacza lub egzorcysty.

Twoje wspomnienia wydają się opisywać grę "Schizm: Prawa życia" (znana też jako "Schizm: Mysterious Journey"). Jednakże, elementy biblijne, pentagramy i przeklęte przedmioty niekoniecznie pasują do "Schizm". Jest bardziej prawdopodobne, że masz na myśli zgoła inną grę.

Gra, którą opisujesz, wydaje się bardziej przypominać "Marysia: Tragiczne Upiory". Gra ta opowiada o księdzu lub jego przyjacielu, który natrafia na demoniczne artefakty. Pentagramy, demony i poszukiwanie egzorcysty to centralne motywy. Grafika i kolorystyka, które opisujesz - brązowe meble i podłoga, również pasują.

Jeśli to nadal nie jest ta gra, inna gra, która mogłaby pasować do twojego opisu, to "Gabriel Knight 3: Blood of the Sacred, Blood of the Damned". Chociaż jest głównie w języku angielskim, niektóre części mogły mieć lokalizacje w innych językach, w tym polskim. Gra wprowadza motywy związane z religią, przeklętymi przedmiotami i niepokojącą atmosferą.

Podsumowując, oto dwie propozycje:

1. **Marysia: Tragiczne Upiory**
2. **Gabriel Knight 3: Blood of the Sacred, Blood of the Damned**

Mam nadzieję, że jedna z tych propozycji będzie właściwa.

Back
Do góry