Sony Vegas? - odkrycie tajemnicy filmu

• Thread starter Thread starter Hirutaro
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
H

Hirutaro

Gość
Witam drużynę gamesboard i wszystkich userów. Ostatnio wręcz zżera mnie ciekawość. Chciałbym żebyście spojrzeli na video.

http://www.youtube.com/watch?v=FzUiopwA4SI

Proszę bardzo oto ono. Zapewne myślicie o co może mi chodzić?
Porównując je do jakiegokolwiek montage z gry A.V.A. zauważycie dużą rozbieżność w wyglądzie. Otóż intro ... jest niemalże filmowe. Jest cholernie realne.

Teraz moje pytanko. Długo siedziałem i myślałem nad tym jak to zrobić. (Musimy chyba hipotetycznie założyć, że został użyty Sony Vegas - tego nie jestem w 100% pewny, ale to moje przypuszczenie i myślę, że całkiem trafne, bo całość wygląda profesjonalnie) W tym przypadku, sama korekcja kolorów chyba nie wystarczy.
Ma ktoś jakieś pomysły? Co do użytych tam filtrów oczywiście. (Głowiłem się troszeczkę i tak sobie myślę czy zastosowanie efektu overlay nie tworzy czegoś takiego - chodzi tutaj o nałożenie dwóch takich samych video na siebie i zmienieniu przezroczystości jednego z nich).
Prosiłbym o wypowiedź kogoś choć trochę obeznanego z programem.

Pozdro - Hiru

Sonny wegas pro wersja 10.0 w rękach profesjonalisty czyni cuda , program jest łatwy w obsłudze

Filmik wyżej podany przez Sharka widziałem już jakiś czas temu i zrobił na mnie ogromne wrażenie. Co do tematu, to nie mam pojęcia bo nie znam się za bardzo na montowaniu filmików. :D

romeren napisał:
Sonny wegas pro wersja 10.0 w rękach profesjonalisty czyni cuda , program jest łatwy w obsłudze

Wcale nie jest taki łatwy w obsłudze. Tzn. bynajmniej z początku. Dobranie (i znalezienie) niektórych rzeczy (np. odpowiednich pluginów) tak by było idealnie, czasem graniczy z cudem.

RPK. Shark napisał:
Korzystając z okazji, filmik (link niżej) zmontowany w Sony Vegas.

http://www.youtube.com/watch?v=qqlXCv82C8M
romeren napisał:

Dzięki! To pewna poszlaka. Ktoś się bawił w 3D ^^
Pewnie w niezamierzony sposób, ale lekko pomogłeś.

Wydaje mi się, że autor gdzieś podawał, że to sony vegas. Ogólnie stawiam na Vegas, bo jest prostszy niż AAE ^^
Temat pozostaje dalej otwarty. Może kiedyś trafi się na forum ktoś, kto się tym zajmuje. Na oficjalnym forum SV już nigdy nie zapytam ... chamstwo do potęgi entej.

na filmik nalozona GMpka i teraz od poczatku
0:04 - blur z poruszeniem
0:07 - noise z poruszeniem
0:13 - GMpka czarnobiala + poruszeniem
po tym czasie zmniejszenie opacity gmapki
i na koniec masz blur z nakladka na rozjasnienie ;) ja to tak widze ale no nie wiem w AVA nie gralem i nie wiem jak to orginalnie wyglada
moze jakies modele lepsze np HD cos jak w csie

czy ja wiem... jakos wole AAE po prostu jestem przyzwyczajony do Adoba korzystam z 4 ich programow AE, PS, IL, FLASH i maja bardzo podobny interfejs
Sony Vegasa nigdy nie moglem zainstalowac na swoim starym kompie ( procek nie obslugiwal jakis bibliotek ) a teraz nie przerabiam filmow juz zadnych

Ojejku jej ... xD
Teraz pisz mi tutaj po polsku. O co chodzi.
Domyślam się, że opisałeś efekty nałożone na film. Jednak nie o to chodzi.
On bardzo urealnił grę. Tzn. kolory i ogólny wygląd postaci (tu nie da się podmienić modeli, ani nic z tych rzeczy).
Zrobił to tak epicko, że nie mogę ;O kopara mi opada jak tylko to oglądam.

Głównie chodzi mi co to jest ta GMpka. Tego najbardziej nie rozumiem.
Słyszałem gdzieś, że do czegoś takiego można dojść overlayem i zabawą z opacity.

GMpka - Gradient Map - Mapa gradientowa
Blur - rozmycie
Noise - szum

a co do tego wygladu postaci to nie wiem... ;/ z trailera pewnie nie wycial
ale czy na pewno modeli postaci nie mogl podmienic ? szczegoly jakte odbicia w szybie to mogly byc jakies textury czy cos
tyle Ci moge tylko pomoc

Blur i noise to ja wiem ^^
Oj nie nie wyciął. To jego postać + osoba oglądająca ją i nagrywająca (spectator) dlatego jest z 3ciej osoby.
Modeli postaci nie da się podmienić w AVie tak mi się wydaje (gameguard przecież by zawalił mu pulpit xD).
Odbicia w szybie to już efekt z gry chyba.
O które odbicia dokładnie Ci chodzi? Nie wszystkie szyby, ale mogą odbić albo pokazać wnętrze.

Mapa gradientowa daje w sumie efekt zmiany koloru całości, tak? To taki efekt hmm ...
Pewnie zajmie mi lata nim do tego dojdę. Sam autor nie chciał się podzielić, a ja nie chcę go męczyć.

To jest robione w Sony Vegas i to nie koniecznie w 10.0, może być zrobiony także w 6.0, nawet jeżeli nie był zrobiony tym programie to i tak jest możliwość obróbki wideo. Nie wiem jak jest w AVA ale w tym całym kilku sekundowym clipie dodany jest "Saturation" -80% lub Black n white "800" , dodany do tego Jakiś blur, na napis nałożony gradient bezpośrednio na napis. Z takimi rzeczami jest bardzo dużo tutoriali, tylko trzeba konkretnie patrzeć. Co do znajomości SV ten progrma jest dość banalny, tylko podstawy trzeba znać. Zapewne mógl nałożyć emboss czyli normal mape albo bumd mape, dla nie kumatych to jest efekt wgłebienia, wypuklenia i jest on w SV.

Tyle z mojej strony.
Pozdrawiam Saxor.

Back
Do góry