Różnica jakości

• Thread starter Thread starter MrLOL321
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
M

MrLOL321

Gość
Witam, może to głupie pytanie
Ale czy jest duża różnica między procesorem Intel core co ma 3.1 Ghz a takim co ma 3.3 Ghz?
Ogólnie czy takie małe różnice powodują wielką zmianę wydajności w grach.

W wydajności nie duża, bardziej zależy od ilości rdzeni i wątków.

Nie patrz na same cyferki. Prosty przykład.
Intel Core i7 - jakiś losowy model 1 i 4 generacji. Oba mają 4 rdzenie, oba po 3GHz. Oba można podkręcać. Który będzie szybszy?
Odpowiedź jest prosta - nowszy model. O ile między 4-5 generacją różnicy dużej nie ma, to tyle różnice między 1 a 5 generacją są widoczne.
Najlepiej podaj dokładne modele - będzie łatwiejszy sposób spojrzenia na sprzęt.

Czyli można powiedzieć, że to jaki ma się procesor ma duży wpływ na ilość fpsów w grach?

Zależy od gry. Są gry dające większość obliczeń na kartę graficzną, a są gry dające spory narzut na procesor. Dlatego mając najlepszy procesor świata i najgorszą kartę graficzną gry będą słabo chodzić, tak samo z odwrotnym ustawieniem. Dlatego ważne jest przy składaniu komputera wyważenie całego zestawu tak, aby nie dodawać np. do Pentiuma grafiki Geforce 980, czy do Core i7 nie dodawać Radeona 5450.

A jaki procesor najbardziej by poleciliście do gigabyte radeon r9 280x ?

Każdy taka jest odpowiedź na tak postawione pytanie. Nie podałeś nam żądnych informacji chcesz żebyśmy wróżyli Ci z fusów co jest Ci potrzebne? Możesz kupić np ten http://www.morele.net/procesor-intel-co ... 0x-660964/

Teraz normalnie. Czy masz już komputer i chcesz go unowocześnić ? Czy składasz nowy komputer?
Jeśli masz komputer musisz podać nazwę obecnie posiadanego przez Ciebie procesora i co jest bardzo ważne model i markę zasilacza. Jeszcze kwota jaką chcesz na niego poświęcić.

MrLOL321 - powiedz, skoro chcesz procesor do komputera, powiedz mi:
1. Swoją obecną konfigurację.
2. Budżet

Mogę Ci złożyć kompa za 3000, mogę za 30000 ;) Więc powiedz co już masz. Radeon R9 280x nie jest złą kartą, więc na spokojnie coś pokroju i5-4460 minimum dobrze by było wpakować

Ja bym jeszcze wszystkim polecił nawet do słabszych procków gtx 960 gdyż jest bardzo wydajny, a jak ma się jeszczę jet stream to ....:D

Back
Do góry