Pytanie nie dotyczące gier

DuDi

Użytkownik
Witam. Mam pytanie z innej beczki mam nadzieję, że nikt się nie obrazi. Problem dotyczy WIN 7 64bit. Przy włączonej mozilli, AQQ, AVG, Steam pokazuje mi zużycie pamięci na poziomie około 50 % to jest 4 gb mam 8gb łącznie (a jutro bądź w czwartek będę miał drugi zestaw 2x4 gb czyli w sumie będzie 16gb). pytanie moje czemu tak dużo ?? jest mi ktoś w stanie doradzić, poradzić jak to zrobić żeby było mniej?
View attachment 2247 View attachment 2248

Pewnie można to zmniejszyć. Lecz popraw screeny, wtedy lepiej będzie nam pomóc.
  • W Menedżerze Zadań kliknij "Pokaż procesy wszystkich użytkowników", potem porób screeny tak aby wszystkie procesy były widoczne
  • Z konfiguracji systemu też porób kilka screenów tak, by było widać wszystko. Już teraz widzę parę rzeczy, których na starcie nie potrzebujesz :)
Pamiętaj, że Windows na starcie czasem lubi sobie wziąć sporą porcję pamięci, lecz gdy zajdzie taka potrzeba to Windows ją zwalnia, robiąc nieco więcej miejsca na aplikacje.

Na początek sugeruję alternatywy dla poniższych programów:
  • Adobe Acrobat - dzisiaj niemal każda przeglądarka internetowa (w tym Firefox) otwiera PDFy, nie potrzebujesz do tego osobnego programu. Ewentualnie jeśli nalegasz - Foxit Reader
  • AQQ - jeśli szukasz alternatywnego programu do Gadu-Gadu, polecam wypróbować WTW. Jeśli mnie pamięć nie myli to dla AQQ porzucono wsparcie już jakiś czas temu.
  • Eusing Free Registry Cleaner - w dzisiejszych czasach komputery są wystarczająco wydajne, czyszczenie rejestru dużo ci nie da. Lecz, znów, jeśli nalegasz to polecam CCleanera.
  • Na przyszłość nie polecam korzystanie z programów pokroju SlimDrivers, DriverMax itd. - może się zdarzyć, że zainstalowane zostaną nieodpowiednie sterowniki, wtedy czeka cię babranie się w trybie awaryjnym. Pobierz sterowniki do karty graficznej ze strony jej producenta, resztę sterowników - od producenta płyty głównej.
Źle porobiłeś screeny z konfiguracji systemu (powinienem ci to lepiej opisać...). W karcie "Usługi" zaznacz "Ukryj wszystkie usługi firmy Microsoft" oraz posortuj je alfabetycznie, dopiero porób screeny. Dodatkowo zrób screeny z karty "Uruchamianie".
Widzę, że svchost zabiera ci 25% czasu procesora. Jeśli to czysty system to nie martw się, świeży Windows 7 potrzebuje sporo czasu na zajęcie się aktualizacjami, w końcu ma ich naprawdę sporo (bodajże 200+). Po prostu przeczekaj. Równie dobrze możesz zostawić peceta włączonego na noc (lub gdy nie ma cię w domu) by ten w tym czasie ogarnął wszystkie aktualizacje.

Ostatnia edycja:
programu potrzebuje do pdf-a bo mam projekty zapisywane w tym rozszerzeniu
Ale ja właśnie o takich plikach mówię - przeglądarki internetowe je otwierają bez problemu. Acrobat jest "sporym" czytnikiem o sporej funkcjonalności, z której mało kto korzysta. Przeglądarka (np. Firefox, jak już wspomniałem) będzie znacznie szybsza i lżejsza, przy czym jego podstawowa funkcjonalność powinna Ci starczyć. Chyba, że tak nie jest, wtedy zostaw Acrobata.
W zakładce Uruchamianie możesz odznaczyć wszystko poza AVG. Takie programy, jak Steam czy WTW - wedle preferencji (polecam odznaczyć, chyba że system pracuje na dysku SSD).
Natomiast w Usługach możesz odznaczyć:
  • wszystkie usługi Intela
  • Adobe Acrobat Update Service
  • Adove Flash Player Update Service
  • FutureMark Systeminfo Service
  • obie usługi Google Update
Wszystkie powyższe programy wciąż możesz bez problemu zaktualizować ręcznie (Flash Player i tak będzie pokazywał co jakiś czas info o aktualizacji, gdyż ma on swój wpis w Harmonogramie Zadań).

zrobiłem tak jak napisałeś i dalej to samo przez chwilę jest 2gb a po chwili juz 4gb nawet ponad ten svchost bierze 1,5 gb prawie..no nic trzeba chyba się pogodzić z tym póki co. dziś doszła pamięć więc mam już DDR4 4x4GB

Tak jak mówiłem - daj mu się zaktualizować. Nie przesadzałem gdy mówiłem że "może to długo zająć" - ostatnio na wirtualnej maszynie potrzebowałem około ośmiu godzin by w ogóle wyszukać aktualizacje, nie mówiąc o instalacji (choć ta już nie potrzebuje tak dużej ilości pamięci RAM).
Ewentualnie zainstaluj ręcznie poniższe aktualizacje i uruchom ponownie komputer, powinno to nieco przyśpieszyć proces aktualizacji systemu:
http://download.windowsupdate.com/w...e/7.6.7600.320/WindowsUpdateAgent-7.6-x64.exe (najnowsza wersja aplikacji Windows Update)
http://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=KB3020369 (zbiór aktualizacji do kwietnia 2015)
http://www.catalog.update.microsoft.com/Search.aspx?q=KB3125574 (kolejny zbiór aktualizacji, do kwietnia 2016)
Uruchomienie automatycznej aktualizacji i pozostawienie komputera na noc by mógł on dokończyć proces aktualizacji wcale nie jest takim szalonym pomysłem.

Tak swoją drogą - kto ci do tego komputera wpakował 750-watowy zasilacz? o.O

Ostatnia edycja:
sam sobie wpakowałem jestem elektrykiem i lubię mieć duży zapas energii :) nie wiem tylko czy z tym radeon-em dobrze zrobiłem chyba było by lepiej wziąć geforca. ale miałem do tej pory dwa i było ok. cóż może warto czasem coś zmienić zobaczymy. ide te aktualizacje pobrać.

sam sobie wpakowałem jestem elektrykiem i lubię mieć duży zapas energii :) nie wiem tylko czy z tym radeon-em dobrze zrobiłem chyba było by lepiej wziąć geforca. ale miałem do tej pory dwa i było ok. cóż może warto czasem coś zmienić zobaczymy. ide te aktualizacje pobrać.
Ale w ten sposób marnujesz pieniądze. Po co tobie 400 W zapasu? Karty w CrossFire chcesz łączyć?
Do twojego zestawu 450 W wystarczyłby z palcem w nosie, przy dobrym modelu mógłbyś nawet podkręcać.
Radeon RX 480 to bardzo dobry wybór. Zważając na cenę, mógłbyś wybrać GTXa 1060 w wersji 3 GB, co byłoby znacznie większą pomyłką ze względu właśnie na pamięć. Radeonów nie ma się co bać :)
No i dzięki Radeonowi, w razie gdybyś myślał o graniu na Linuxie to jesteś do przodu.

nie był aż taki drogi znowu ;) no właśnie ta pamięć w radeonie przeważyła po za tym radeon ma wsparcie pod 4k a w przyszłości kto wie możę jakiś nowy monitor :)

Tzn. nie takie drogie, ale to wciąż różnica... Corsair CX 750W w cenie ~380 zł, a np. Corsair VS 550W w cenie ~210 zł. Różnica 170 zł, którą można przeznaczyć np. na lepszą obudowę albo lepsze chłodzenie do procesora. No ale po fakcie, nie ma co płakać ^^
Poczekajmy na te aktualizacje, wtedy się zobaczy.

no chyba w końcu się wyklarowało. użycie pamięci około 2 -2,5 gb a użycie procesora około 15 % przy mozilli, steam, gg. ten svchost jeszcze jakieś 400 mb bierze pamięci ale procesora już prawie w ogóle nie używa czasem jakieś 2 % ale rzadko.

Back
Do góry