Potrzebne zmiany!

C

carlosWRO

Gość
Witam użytkowników :)

Liczę na Wasze wsparcie. Jako że nie jestem typowym gejmerem, czy nie korzystam zbyt często z komputera, to wieje od niego starością. A mimo wszystko gra DayZ bardzo mnie pochłonęła, lecz mój zwierz sobie z nią nie radzi. Są problemy z odpaleniem, jak już się uda to jest ~10 fps co uniemożliwia grę. Mam ~500zł na jakieś zmiany (tak wiem, niewiele, ale moje hobby pochłania tysiące w roku i nie mogę więcej przeznaczyć), i podkreślam raz jeszcze że komputer przy mocno wymagających grach (nawet TES: Oblivion, to chyba jak zjada dużo RAM to się tak dzieje) robi takie bum, i gaśnie. Odpalić go mogę dopiero po minucie lub trzech, czasem z wymogiem wyłączenia i włączenia z tyłu komputera. Zasilacz czy co nie wyrabia? Podrzucam specyfikację, jeśli czegoś brakuje to mówić, dorzucę. Ew. mogę sprawdzić coś jakimiś programami jeśli chcecie.

http://imgur.com/a/9TVIQ

przy mocno wymagających grach robi takie bum, i gaśnie. Odpalić go mogę dopiero po minucie lub trzech, czasem z wymogiem wyłączenia i włączenia z tyłu komputera. Zasilacz czy co nie wyrabia?
Mam nadzieję, że często do tego nie doprowadzasz? Wystarczy jedno pechowe "bum" i zasilacz może wykorkować, załatwiając w międzyczasie jeden albo więcej podzespołów. Tak więc zasilacz na starcie do wymiany, i to w tej chwili. Na przykład na ten: https://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/ (który przy okazji wytrzyma ulepszenia komputera). Czyli już 220 zł w plecy.
Sensowne ulepszenie za 500 zł raczej jest niemożliwe. Twój pecet działa na starej platformie S775, więc połowa peceta jest już właściwie do wymiany. Nowa płyta główna (np. AsRock H110M-HDV - ~250 zł), nowe pamięci (Crucial DDR4 4GB - ~100 zł) i dobry procesor (np. Core i3-6300 - ~600 zł). Montujesz te części i masz już działający komputer (o ile masz dysk pracujący na SATA!), za sprzedaż starych kupujesz kolejną kostkę pamięci 4GB, mając łącznie 8GB. Po tym oszczędzasz i zbierasz na nową kartę graficzną.
Jak widzisz, w tej cenie będzie ciężko. Moja sugestia:
  • jak najszybciej wymień zasilacz np. na ten powyższy,
  • dozbieraj sobie tak by być w stanie wydać ~1000 zł na upgrade - już dzięki temu zauważysz znaczną poprawę w grach,
  • karta wciąż będzie cię ograniczać, więc zbierasz dalej na kolejną.
Jeżeli masz jakieś pytania to pisz.

PS: Moim zdaniem lepiej byłoby uzbierać na nowy komputer za ~2000 zł, po czym za hajs od sprzedaży całego starego zestawu wykorzystać do dalszego ulepszenia nowego peceta.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry