Płyta P5KC

Marcus

Użytkownik
Cześć,

do tej pory byłem jedynie obserwatorem na forum. Dziś jednak postanowiłem dodać moje własne pytanie.

W kompie mam płytę główną ASUS P5KC - płyta już wiekowa, ale nie chciałbym jej wymieniać. Zainstalowana na płycie jest grafika to Gigabyta Geforce 9800 GT 512 MB, z szyną 256.

Mam do Was pytanie, jaką najmocniejszą grafikę mógłbym zakupić do tej płyty żeby wszystko w miarę fajnie chodziło.

Pozdrawiam
Marcus

Serdeczne dzięki za zainteresowanie moim tematem.

Procesor Intel Core 2 Duo
E8400 3 GHZ

8GB RAM

Zasilacz mam mocny więc on nie będzie problemem.

Pozdrawiam

Możesz mieć i 500W, a przy obciążeniu 300W się przeciąży i spali wszystko, co ma po drodze. Podaj jego model!

Gdybyś może miał Core 2 Quada, to bym ci polecił GTX 750 Ti. Ale w twoim wypadku... to bym w ogóle karty nie zmieniał, tylko zbierałbym sobie powoli na nowoczesny zestaw ;)

Zasilacz mam 500W Amacrox.

Redux ta moja płyta P5KC obsługuje tez połączenie 2 kart SLI ale tylko dla kart ATI. Może coś w tej konfiguracji? Czy lepiej jedną a mocniejszą? Póbowąłem dołożyć drugą 9800 GT ale okazało się że nie usługuje kart Nvidia w SLI.

Pozdrawiam

Zasilacz jeszcze ujdzie.

Łączenie dwóch kart nVidii nazywa się SLI, ale łączenie dwóch kart ATI/AMD nazywa się CrossFire. I nie, dokładanie drugiej karty kompletnie się nie opłaca, wiele gier z tego nie potrafi korzystać, a czasem nawet powoduje to tylko problemy.

Tak jak wspomniałem - przy obecnym procesorze nic bym nie zmieniał, bo po prostu się nie opłaca. Gdybyś miał płytę do podkręcania, mógłbyś np. wymienić procka na Core 2 Quad Q6600, dobrać jakieś dobre chłodzenie i wykręcić go do 3,2 GHz+. Wtedy dobranie mocniejszej karty jak np. GTX 660/750 Ti miałoby więcej sensu.
Ale nie warto. Gromadź sobie hajsy na kompletnie nowy sprzęt, bo wydawanie co chwilę paru groszy na upgrade tego komputera mija się z celem.

W co ty w ogóle na tym sprzęcie grasz? CS 1.6?

Dzięki za info. Prawdę mówiąc nie pocieszyłeś mnie :/. W gram, głównie starsze gierki COD, MOF, Tom Clancys Howx i podobne. Czasem symulatory, ale o nie potrzebują szarlatanów mocy do odpalenia ;).

Back
Do góry