nowy kumputer

• Thread starter Thread starter xbartekxgejming
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Status
Zamknięty.
X

xbartekxgejming

Gość
Chciałbym zakupić nowy komputer dobrej jakości do nagrywania w granicach 7000-14000 zł. Jak macie jakieś propozycje pisać :)

MSI dają teraz do swoich notków, głównie z wyższej półki plecaki, przedłużone gwarancje itp, sporo tego do wyboru, a te powyżej 10000 zł na pewno z obróbką grafiki sobie poradzą http://promocje.msi.com/promocja-dragon-fever-spring/

MSI_NB_Dragon-Fever-Promotion_FB_cover_851x315.png

Laptopa odradzam. Może i nadaje się do grania, ale płacisz za mobilność takiego systemu, a raczej nie będziesz nagrywał podróżując po świecie.
Nie wydawaj na komputer tyle pieniędzy. Jeszcze do 7 tysięcy no ok, ale 14000 na sprzęt to już overkill.
Zakładam, że nie zajmujesz się profesjonalną obróbką grafiki, edycją filmów ani też nie stawiasz serwera.
Proponuję dokładnie przemyśleć zakup i popytać jeszcze na forach czysto związanych z tematyką np. /r/buildapc albo LinusTechTips. Jest tam wielu użytkowników bardzo dobrze obeznanych w temacie, którzy zaproponują Ci kombinacje bardzo dobre, ale takie na, które nie wydasz wszystkich pieniędzy.

Osobiście poleciłbym taki build - LINK (Mam nadzieję, że działa ten link - przewiń do góry aby zobaczyć build'a)
Suma - 5381,49 zł
Taki system pozwoli Ci na:
- granie na wysokich / ultra w najnowsze gry
- podkręcenie gpu i cpu (tutaj propounję pomyśleć nad jakimś chłodzeniem wodnym pod CPU)
- nagrywanie, obróbkę filmów oraz grafiki, streamowanie w dobrej jakości

Moje uwagi:

Między DDR3 i DDR4 nie ma takiej różnicy aby warto było płacić więcej. Tak samo z 1600Mhz czy 3000Mhz, najważniejsze jest opóźnienie. Wybrałem RAM z bardzo niskim - CL9 co pozwoli na szybkie operacje.

CPU pozwoli na streamowanie, multitasking i płynne działanie praktycznie wszystkich programów, które go potrzebują.

GPU posiada 4GB pamięci co pozwoli na granie w wysokich rozdzielczościach oraz na używanie paru monitorów.

Płyta główna jest dobra, polecana przez posiadaczy i ma dobrą zintegrowaną kartę dźwiękową.

Zasilacz, właściwie najważniejszy w całym systemie. Dobra firma, dobra jakość, ok cena. 650W spokojnie Ci wystarczy.

Polecany i wydajny dysk SSD (pojemny, może służyć jako boot-drive oraz jako dysk na gry), HDD 2 TB na razie chyba wystarczy.

Oczywiście parę komponentów mógłbyś wymienić zależnie od swoich smaczków, ale pamiętaj o zwróceniu uwagi na kompatybilność podzespołów. (Ręki nie dam sobie uciąć, ale jestem w 90% pewien, że w tym zestawie karta się zmieści do obudowy i wszystko powinno współgrać jak w orkiestrze.)

Build podany przez @Varrag , moim zdaniem, jest niepotrzebnie drogi (bardzo).

- 1000 watowy zasilacz jest zupełnie niepotrzebny (właśnie zauważyłem po co 1000W..)

- 32GB DDR4 3000Mhz? Nigdy nie wykorzystasz tego nawet w połowie, to Ci gwarantuję + opóźnienie CL15.

- 2x Karta graficzna Gigabyte GeForce CUDA GTX980Ti xd Sorki, ale więcej wydasz na prąd niż zarobisz na nagrywaniu.
Jeżeli nie posiadasz paru monitorów 4K nie są Ci te karty do niczego potrzebne.
(Ciekawostka karty w SLI wykorzystywałyby i tak tylko 6GB VRAM, a nie 12GB.)

Nie chce nikogo tu urazić, tylko zwrócić uwagę, że nie zawsze najdroższe = najlepsze i niepotrzebnie jest płacić za coś czego nie będziemy używać. Za zaoszczędzone pieniądze możesz kupić sobie fajny mikrofon, słuchawki, klawiaturę, myszkę czy chociaż samochód. :)

Ufff... dobra chyba skończyłem. Jak ktoś chce to zapraszam do dyskusji :p

DAWAĆ LAJKI KARWA xd

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ale po co mu to wszystko odpisujecie, skoro:
1) od dawna (czytaj 4 weeks i 2 days) nie ma go na forum,
2) na sam przedział pieniężny spójrzcie - kto normalny kupuje pcty do nagrywania mc (tak podejrzewam, że to chciał nagrywać) za 14,000?
3) ten temat to wg. mnie nabicie posta
4) ten temat został odkopany

Status
Zamknięty.
Back
Do góry