Multimedialny Netbook

• Thread starter Thread starter CeLeS
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
C

CeLeS

Gość
Zastanawiam sie nad kupnem komputerka no i wypada na przenosny bo moj stary paru letni stacjonal sie juz nameczyl
czemu przenosny ? bo potrzebny praca/szkola/podroz ogolnie mobilnosc

wiec stanal wybor duzy laptop o srednich parametrach
lub bardziej mobilny netbook jak na klase netbookow bardzo dobrych parametach

no i skreslilem laptopa i poszedl wybor na netbooka
lecz dalej zostal dylemat xD marka...

MSI vs ASUS
bebechy podobne roznica w ramie i dysku + dodatki

Procesor AMD Dual-Core E350 (1.60 GHz, 1 MB cache)
Pamięć RAM
MSI 8 GB DDR3 1333Mhz
ASUS ( jesli bedzie mozliwa rozbudowa do tych samych parametrow chce )
Karta graficzna AMD Radeon HD 6310 Discrete-Class Graphics ( MSI pobiera pamiec z RAMow , ASUS 1GB oddzielnej pamieci )
Typ ekranu Błyszczący, LED
Przekątna ekranu 12.1"
Nominalna rozdzielczość 1366 x 768
DYsk 320 MSI 500 ASUS
kazdy ma hdmi Bluetooth usb 3.0 i inne standardowe wejscia

linki do netbookow
http://www.x-kom.pl/p/67573-netbook-12, ... zarny.html
http://www.x-kom.pl/p/62976-netbook-12, ... b-320.html

teraz mam do was pytanie jak oceniacie firmy ASUS / MSI
chodzi mi o wykonanie ich produktow ( laptopow netbookow )

Ja polecam wybrać Asusa. Jakość poprawiła się znacznie a prezentowane w ich ofercie laptopy czy też netbooki mają stosunkowo niską cenę oraz dobrze dobrane "bebechy".
Porównując możliwości obu netbooków jednak lepiej wypada Asus. Mimo mniejszej wagi MSI to Asus ma mocniejszą baterię i większy dysk twardy. Natomiast MSI jak widać ma więcej pamięci RAM co jest trochę przesadą bo 4 stanowczo wystarczą, zwłaszcza, że to nie rakieta kosmiczna :P.
Weź Asusa bo masz większą pewność, że nie nawali...

mowisz ja jakos nie jestem przekonany do acerow asusow ;p
ramu sam tyle chce bo chce juz na pare lat go zatrzymac i do wszystkiego wykorzystywac jak wejdzie ;) ( odejmij 1 gb na grafike ) i dwa systemy 64 bitowe + zabawa serwerami
dysk i tak wymienie za rok dwa na ssd wiec to nie robi mi takiej wielkiej roznicy

+ msi kamerka w hd
bateria w tych netbookach i tak dlugo trzyma ( platforma dobra )

asus ma dziwna polityke z tego co czytalem ;p

minus asusa - max 4gb ramu

bez kitu nie wiem ciagle mnie ten wybor zastanawia ...

cenowo to samo wychodzi prawie + naped zewnetrzny jeszcze

Na lata to lepiej wybrać laptopa. Na pewno układ graficzny + procesor będą sprawniej sobie radziły z wyzwaniami typu nowe gry czy większa ilość programów.
Warto by się zastanowić bo za 2,5k zł masz całkiem fajną maszynkę która starczy na długo. Nie wiem za bardzo o polityce Asusa, swoją opinię oparłem o doświadczenie i kilka specyfikacji sprzętowych wraz z testami :P.

grafika to tu nie jest zla jest lepsza niz w laptopach o podobnej cenie ;) dx 11 ale i tak szalec w nowe gierki nie chce ;) zostaje netbook ;p poczekam jeszcze z tym wyborem pare dni

bierz asusa, moj się sprawdza i chyba nie znam nikogo kto narzekałby na ich sprzęt
na 6 cell pociągnie dłużej niż wind, jest bardziej solidny, łatwiej dostępny więc i serwis będzie lepszy
czytałam gdzie kiedyś ze wind nie ma zgiętego kabla od zasilania przy wtyczce więc jest łatwo ją uszkodzić :)

dlaczego wolisz netbooka od lapka?

rozmiar waga wsadze sobie w plecak i jep nie musze dodatkowej torby brac
+ pol swojego zywota bedzie wykorzystywany pod telewizorem :)
drugie pol biurko i terez zeby nie zajmowal tyle miejsca ;)

jestem caly czas przekonany do msi jeszcze dzisiaj ze znajomym gadalem a jutro pogadam z moim sensejem w pracy.

Asus kolejny minus
max 4gb ramu wiecej nie wejdzie ;)

msi + podkrecone porty usb ( i-charger ) do ladowania urzadzen przez usb ;)
+ wielkie klawisze jak na netbooka

obejrzec musze oba z bliska

ale dzieki za opinie przespie sie jeszcze z tym

@battle
zgieta koncoweczka jest i zasilacz wielkosci 2 paluszkow

Asus jest trochę przereklamowany ja na twoim miejscu skusiłbym się na wind możne gorsza bateria ale za to lżejszy i ma więcej ram a i karta graficzna ponoć lepiej się sprawuje. Skłaniałbym się do msi.

wybralem msi i bawie sie nim od 3 dni juz ;) i nie zawiodlem sie poki co :)

dobry wybór :) na pewno będzie dobrze służył o ile nie masz wygórowanych wymagań co do gier :P

Ci powiem instalowalem poki co HL2 CS Portal i Most Wanted to wszystko na maxie aa wylaczone i rozdzialka 1366x768
most wanted podbije jeszcze rozdzialke i hacka na kamere wrzoce
a hl2 tylko przy wybuchach skacze na czerwona granice fpsow a tak to zielona pomaranczowa :)
wiec dobrze smiga ;p
wiadome to jest mniejszy sprzet to nie wymagam tyle ale filmiki w 1080p smigaja <3 az milo

Back
Do góry