Komputer za 4k :D

Gdybyś mógł to w sumie dobrym wyborem byłoby zaczekanie na to, co zaoferuje AMD w kwestii procesorów (Zen, podobno wydajność procków Intela za znacznie mniejszą cenę) i kart graficznych (Vega, pokazali parę dni temu swoją kartę w Doomie, w którym wydajność była wyższa od GTX 1080).
Ewentualnie jeśli szukasz czegoś na gwiazdkę... Ode mnie dwie opcje:
Nie zapomnij o kodzie na darmowe złożenie + wysyłkę: x98ty2az

@Redux czemu w obu zestawach polecasz radeona?
W tej samej cenie może mieć gtx 1060 który
jest bardziej wydajniejszy w grach
ma mniejszy pobór energii (chyba, że komuś zależy na dodatkowym piecyku na zimę)
jest bardziej innowacyjna dzięki technologiom nvidi i dzięki temu bardziej przyjazna dla graczy
ma większy potencjał podkręcania <3

jedyny minus to 6GB które mimo wszystko wystarczą na każdą grę

edit/
tak samo dopłacając kilka złotych (dokładnie 4zł) może mieć SSD Crucial MX300 275GB a wiadomo crucial >>> cała reszta <3

@Redux czemu w obu zestawach polecasz radeona?
W tej samej cenie może mieć gtx 1060 który
jest bardziej wydajniejszy w grach
ma mniejszy pobór energii (chyba, że komuś zależy na dodatkowym piecyku na zimę)
jest bardziej innowacyjna dzięki technologiom nvidi i dzięki temu bardziej przyjazna dla graczy
ma większy potencjał podkręcania <3
  • Nieprawda, w Vulkanie/DX12 Radeon dominuje, nawet dzięki najnowszym sterownikom RX 480 zyskał nieco na wydajności w apkach na DX9/DX11, wliczając w to gry pokroju Overwatch. Są gry w których wygrywa Radeon i gry, w których wygrywa GeForce, wybór pod kątem wydajności wcale nie jest taki jednoznaczny.
  • Piecyki to były poprzednie generacje, Polarisy są znacznie chłodniejsze i energooszczędne. Szczególnie na chłodzeniu XFX'a, które jest uważane na jedno z najlepszych
  • Co takiego innowacyjnego wprowadziła NVidia w GTX 1xxx? Ograniczanie wydajności kart sterownikami?
  • Nieznacznie większy potencjał OC, ten RX też się kręci ;)
Jak mu się Radeony nie podobają to sobie GeForce'a dobierze, ale ze względu na większą ilość pamięci i lepszą pracę na nowoczesnych/niskopoziomowych bibliotekach, Radeon jest wyborem "na przyszłość".

Crucial MX300 a AData SU800 to również dyski bardzo podobne do siebie specyfikacją i wydajnością :)

Ostatnia edycja:
Radeon jest wyborem "na przyszłość".

Crucial MX300 a AData SU800 to również dyski bardzo podobne do siebie specyfikacją i wydajnością :)
Na przyszłość to ja patrze, że będzie mnie stać co rok na nową kartę :D

Skoro wg. ciebie mają podobną specyfikację i wydajność lepiej kupić ten o większej pojemności. Parametry parametrami ale to jednak brak miejsca jest najczęstszym "problemem" z dyskiem :d

Skoro wg. ciebie mają podobną specyfikację i wydajność lepiej kupić ten o większej pojemności. Parametry parametrami ale to jednak brak miejsca jest najczęstszym "problemem" z dyskiem :d
Tzn obie pamięci łączy to, że działają na pamięciach 3D TLC. AData jest nieco wydajniejszy ale Crucial ma te 19 GB więcej, więc do wyboru ;p

Ostatnio co raz częściej polecane są też dyski GoodRAM Iridium Pro, są mniejsze od obu wspomnianych dysków ale pracują na kościach MLC, również warto się zastanowić nad nim :)

Bardzo mnie bawią zdania o grach w Vulcanie/DX12... Jak z ilością tych gier jest - każdy wie, najbliższe tytuły raczej odpalimy jeszcze na DX11 - zanim wszyscy przesiądą się na 12 trochę potrwa. Do tego czasu zdąży się pojawić jeszcze jedna generacja obu firm, więc czy serio warto brać mniej wydajną kartę "bo za 5 lat dogoni tą lepszą"...

Ba - w wielu grach DX12 jest wpakowany na siłę, na pokaz by pokazać że tam jest. Przykład? Quantum Break, który na DX11. Inny przykład - Forza Horizon 3. Zobacz różnicę na tej samej karcie graficznej między DX11 a DX12. Na realnie dobre wykorzystanie DX12/Vulcana przyjdzie nam jeszcze poczekać...
GTX 1080:

GTX 1060 / 970 / RX 480

Dla autora tematu mam jedną prostą radę - niech przemyśli w jakie gry gra i planuje grać. Jeśli większość z nich wykorzystuje DX11 - dużo lepiej wziąć GTX 1060. Jeśli planuje gry, które wykorzystują realnie dobrze DX12 - lepiej wybrać RX 480. Przykładowo gdybym ja miał brać kartę pod siebie - gram sporo w gry oparte od DX11 i starsze, nieliczne gry to planuję Forzę Horizon 3, która to mimo DX12 działa lepiej na GTX 1060 (różnica do 10 klatek w Full HD na Ultra wg. testów znalezionych w sieci m.in. Benchmark.pl).

Gry ze skopaną optymalizacją to nie nowość, oba Quantum Break i Forza Horizon mają z tym problem. Na rozprzestrzenienie się Vulkana/DX12 na pewno nie będzie trzeba długo czekać, już są gry które ukazują jego potencjał (jak już wcześniej wspomniany DOOM), 5 lat to przesada... Teraz w <DX11 Radeon wypada marginalnie gorzej, ale moim zdaniem warto przecierpieć :)
Zresztą tak jak mówiłem, jeśli autor ma odrazę do Radeonów to przecież nic nie stoi na przeszkodzie by wziął sobie GTXa 1060.

Back
Do góry