Stalker 2

Recenzja K2: Digital Edition - czy przenoszenie planszówek na ekrany monitorów ma sens?

Jakiś czas temu dzięki uprzejmości wydawnictwa REBEL dostałem możliwość przetestowania gry K2: Digital Edition. Jak sam tytuł wskazuje głównym wyzwaniem w grze będzie wspinaczka i zdobywanie najwyższych szczytów. Podobnie jak w przypadku prawdziwych wypraw będziemy musieli zadbać o naszą drużynę i rozważnie podejmować decyzje w oparciu między innymi o warunki pogodowe.

xf_attachmentAzuaBy.png
Na początku gry zwłaszcza dla osób które nie miały styczności z fizyczną wersją warto zapoznać się z tutorialem. Do każdej tury wybieramy karty, które umożliwiają nam poruszanie się członkami zespołu oraz uzupełnianie poziomu tlenu. Musimy bardzo uważnie dobierać karty i zwracać uwagę na prognozy pogody. Poziom tlenu naszych alpinistów może spadać bardzo szybko w wyższych partiach górskich (o czym wielokrotnie się przekonałem i to boleśnie). Z pomocą przychodzi nam możliwość rozbicia obozowiska, które wspomaga utrzymanie poziomu tlenu.

xf_attachmentbkYtRV.png
Dla mniej zdecydowanych graczy przydatną funkcją jest cofanie ruchu. Dzięki niej możemy dodatkowo przemyśleć naszą taktykę.
Styl graficzny jest czytelny i przyjazny dla użytkownika. Nie jesteśmy atakowani niepotrzebnymi efektami, nic nas nie rozprasza. Możemy w pełni oddać się klimatowi wielkiej wyprawy. Idealnym uzupełnieniem oprawy graficznej jest ścieżka dźwiękowa.

xf_attachmentanuuTX.png
O tragedię w górach nie trudno! Złe decyzje i zbyt ryzykowne ruchy, żeby zdobyć szczyt możemy przypłacić życiem naszych bohaterów. Zdobycie celu może okazać się naszym ostatnim krokiem w grze. Intuicyjny interfejs gry może nas nieco zmylić a nie możemy zapominać, że ze szczytu trzeba jeszcze bezpiecznie zejść.

xf_attachmentmWpXJR.png
Im dalej tym trudniej. Każdy z punktów do którego chcemy dotrzeć jest odpowiednio oznaczony. Z podbijaniem coraz wyższych partii góry przyjdzie nam się zmagać między innymi ze zmieniającymi się warunkami pogodowymi, które dodatkowo zwiększają zużycie tlenu. Najwyższe partie same w sobie są wyzwaniem dlatego musimy bardzo rozważnie dysponować naszym obozowiskiem.

xf_attachmentbmGtrM.png
Po zagraniu w K2: Digital Edition nabrałem chęci na sprawdzenie fizycznej formy gry. Jest to gra przyjemna i jednocześnie wymagająca. Wprowadzenie do gry nie stanowi większego problemu, a poziom trudności zwiększa się wprost proporcjonalnie do progressu jaki robimy. Tematyka gry nie jest mi bliska jednak forma w jakiej została stworzona sprawiła, że poświęciłem jej sporo czasu. Myślę, że fani dalekich wypraw i planowania będą zadowoleni.
Gra będzie miała premierę w tym roku. Póki co możecie zapoznać się z demem i sami przekonać się czy jest to tytuł dla Was!

Attachments

• xf_attachmentI113i2.webp
    xf_attachmentI113i2.webp
    30,7 KB · Wyś: 65
Ostatnia edycja:

Komentarze: 0

Back
Do góry