Jaki program antywirusowy

• Thread starter Thread starter inkax
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
I

inkax

Gość
Jaki macie u siebie program antywirusowy ? Korzystacie z jakiś płatnych czy z tych wersji freeware :) Ja się przerzuciłem niedawno z wersji darmowych na płatne. Chwalę sobie bardzo mocno Kasperskiego. Używam go w wersji 2015, ma bardzo ładny interface i nie zacina mi się prawie wcale. Twardy antywirus to jest. :)

Odradzam AVG. Przecież to jest najgorszy pakiet darmowy jaki można mieć zainstalowany na komputerze..Zamiast tego już bym wolał mieć 'gołą' zaporę systemową..Używałem avg, niby fajnie wygląda ale nie działa skutecznie. Z darmowych Comodo lub Avira. Z płatnych tylko Kaspersky.

Szczerze - z darmowych nie warto korzystać. Wszystkie darmowe chronią tak samo, robią te same błędy. Sam miałem długo na PC i laptopie antywira - na jednym Avasta, na drugim AVG. Oba przepuszczały wirusy równo, chroniły przed niektórymi. Najlepszą opcją jest komplet: solidny płatny AV + Sandboxie.
Sandboxie do otwierania aplikacji pobieranych z internetu (czasami w programach "freeware", nawet na sprawdzonych stronach lubią się pojawić szkodniki)
AV korzystam zamiennie na różnych sprzętach z BitDefendera i Kasperskyiego.
A z darmowych w ostateczności bardzo fajnym jest Qihoo 360 Internet Security - trzeba tylko znaleźć w opcjach i uruchomić wszystkie 3 silniki skanujące (korzysta ze skanerów: własnego, avirtu i bitdefendera)

Interesuję się trochę komputerami i ogólnie je serwisuję, dorabiam tak sobie na naprawach..Nic nie może być dobrego co jest darmowe. Warto się zastanowić nad płatnymi opcjami tzn. Norton, Kaspersky, Nod, Gdata. Nie ma co ryzykować uszkodzenia systemu przez dziwne trojany. Ja stosuję nawet taki sposób, że raz w miesiącu instaluję np. triala gdata..Później go odinstalowuję. Instaluję Noda i sprawdzam kompa nodem bo gdacie.

Nod jest niezły, Kasperskiego też mogę polecić, ale tak się złożyło, że od ponad dwóch lat działam i w domu i w pracy na darmowych antywirusach, nie jest wcale tak źle, jak mogłoby się wydawać :) jak na razie system nie padł, najpierw był Avast, teraz Avira, może za jakiś czas powrócę do porządnego, płatnego programu :)

Artur to Ty jeszcze Pandę, myślałem to już padnięty program i już go nikt nie używa :) kuzyn mi mówił, że jak Panda wykryję jakiegoś wirusa na kompie to wtedy od razu chce robić formata Windowsa..Prawda to ? Ja mam Avasta i się cieszę, hasło baza wirusów została zaktualizowana na pamięć znam.

Back
Do góry