Stalker 2

Jaką kartę wybrać na dłuższy czas ?

Status
Zamknięty.
I

imgb1308

Gość
Siemanko, mam pytanie odnośnie wyboru karty graficznej do mojego komputera.
Może na początku podam jego najważniejsze specyfikacje :

Płyta główna - gigabyte ga-b150m- d3h
Procesor - i5 6400
Ram - 16 gb ddr 4 2x8 2400 mhz cl 15
Zasilacz - Silentium Vero m1 600 w

Szukam grafiki, która wystarczy mi na conajmniej dwa lata. Oczywiście w teraźniejsze tytuły chciałbym pograć w ustawieniach ultra, a z biegiem czasu tylko delikatnie schodzić w dół, tak aby zawsze utrzymana była dobra płynność.

Rozmyślałem nad RX480 w wersji 4gb, albo RX470 w wersji 8gb.

Co polecicie ? Czy 4gb vram wystarczy na dłuższy czas? czy może wziąć nieco słabszą kartę ale z większa ilością pamięci ? Budżet około 1000 zl z hakiem. Z góry dziękuje za odpowiedź :)

Na dłuższy czas to RX470 8GB byłby pewnie lepszym wyborem - już dzisiaj są gry, które na ustawieniach ultra życzą sobie ok. 5GB VRAM, np. RE7 Biohazard (zwróć uwagę na test w 1080p ultra, i na wydajność RX480 w wersjach z większą i mniejszą ilością pamięci).
Z drugiej strony, RX480 4GB zapewniłby ci nieco większą wydajność, jeśli już teraz byłbyś przygotowany na zjechanie z detalami o jeden stopień.

Wybór jest dość prosty, i w sumie to zależy on od ciebie :p

A jak to działa w przypadku wydajności ? Istnieje taka zależność, że lepsza karta nadrabia osiągami względem ilości posiadanej pamięci? Mam na myśli, czy przez to, że RX480 sam w sobie jest lepszy od RX470 to będzie lepiej on działał w wersji 4GB niż RX470 w werji 8 GB, czy ta różnic się zatrze? Bo gra będzie potrzebowała np. ponad 4GB pamięci.

To już zależy od gry i jej wymogów. Jeśli gra będzie wykorzystywać powiedzmy 3-3,5 GB pamięci, to mniej "pamiętny" RX 480 4 GB będzie miał przewagę. Ale jeśli zużycie pamięci przekroczy 4 GB, na ów karcie zaczną się pojawiać częste przycinki, przez co taki RX 470 8 GB, choć z kilkoma FPS mniej, będzie działać znacznie płynniej, bo ma pamięci pod dostatkiem i tych przycinek mieć nie będzie.

Teraz już wszystko mniej więcej wiem :) Bardzo Ci dziękuję za profesjonalną odpowiedź. Rozwiałeś moje dylematy ! Pozdrawiam.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry