Stalker 2

Jaka karta graficzna pod te podzespoły?

N

NeQueRuŚ

Gość
Witam,

Potrzebuję pomocy przy wyborze karty graficznej pod poniżej wymienione podzespoły.

Procesor został ten sam co wcześniej, a mianowicie :

CPU : Intel Core i5-6600, 3,3GHZ
RAM : Zwiększyłem o dodatkowe 8GB (Crucial Ballistix 16GB DDR3 1600Mhz)
GPU : Tutaj właśnie powstaje pytanie, gdyż wcześniejsza karta graficzna to była MSI GeForce GTX 750Ti 2GB DDR5, ale nie mam zamiaru zagłębiać Was co sie z nią stało (rzeczy, które sie fizjologom nie śniły, walki w kisielu etc. @Matti wie o co chodzi [Chyba XD]). Więc jaka karta graficzna pasowałaby do tego zestawu?

Budżet nie ma większego znaczenia, stawiam na wydajność.

@Mikasa

Zasilacz "Be Quiet! Pure power 9 | 600W CM"

Tego RX'a od sapphiry nigdy nie miałem więc nie wiem jak sie sprawuje, głównie stawiałem na GTXy

Zasilacz nie będzie tutaj stanowił problemu. To samo procesor.
No i jeszcze zależy, ile masz zamiar wydać na grafikę. Jak szukasz w okolicy 1000 zł to bierz RX 480 w wersji 4 GB. W tej cenie masz jeszcze GTX 1060 ale w wersji 3 GB, więc masz mniej pamięci. Za ok 200 zł więcej masz GTX 1060 w wersji 6 GB.
Mam RXa 480 od Sapphire i jak na swoją cenę to polecam. Jest odrobinę głośny, ale na pewno nie na tyle by było go słychać przez słuchawki :)

@Redux dzięki za odp, teraz pozostaje pytanie, która karta będzie najlepsza pod względem wydajności i żywotności?

Do wyboru :

RX 480 4GB;
GTX 1060 3GB

Wydajność: GTX 1060 sprawuje się nieco lepiej w bieżących grach na <DX11 ale Radeon pokazuje pazur w nowych grach na DX12/Vulkanie.
Żywotność: RX 480 ma więcej pamięci więc ciąć detale będziesz musiał nieco później. Poza tym, jak już wspomniałem, działa on lepiej na nowych rendererach, co w przyszłych grach wyjdzie ci na plus.

Oczywiście cały czas mówimy o wersjach z mniejszą ilością pamięci.
Ja bym brał Radeona.

Back
Do góry