Gra podobna do Gothic 2 NK

Q

qba82

Gość
Witam,
poszukuję gry podobnej do Gothic 1, Gothic 2 lub Gothic 2 NK, (NIE Gothic 3),
na necie są już takie tematy ale żaden nie odpowiada na moje pytanie, ponieważ szukam specyficznych cech gry, przede wszystkim zależy mi na następujących:
- na początek najważniejsze, brak skalowania lvl-u przeciwników, chodzi o to że potwory na mapie są zawsze tak samo trudne, i jak na początku gry wejdziesz do lasu i trafisz np. na zębacza, to on cię ubija 1 ciosem, albo jak masz 90lvl to muchy, wilki są tak samo słabe jak na początku gry (bardzo to zachęca do grania i zdobywania lvls)
- system walki podobny do tego z gothic 2, dla mnie był on idealny i wymagający, dający frajdę jak się nauczysz walczyć
- fizyka walki podobna do gothic 2, przykładowo wzrost siły o 10 był bardzo odczuwalny na poziom trudności pokonania przeciwnika, tzn. jak stwór ma pancerz 50 a ty masz siłę 25 i broń 25 to nie zadajesz prawie żadnych obrażeń, ale jak masz siłę 35 to już jesteś w stanie walczyć z danym potworkiem, chodzi o to że każdy kolejny poziom znacznie ułatwia walkę z danym przeciwnikiem (w gothic 3 to zostało zniszczone)
- nie liniowa fabuła, czyli chodzę gdzie chcę
- gra trudna i wymagająca (na gothicach zawsze grałem na max. poziomie trudności)
- masa różnych rzeczy do odkrycia (gothica 2 i NK przeszedłem kilkadziesiąt razy, prawie zawsze odkrywałem coś nowego)
- grafika nie ma znaczenia, może być nawet ta z minecrafta
- dużo zadań pobocznych
- mała liczba dobrych przedmiotów (tzn. chodzi o to że np. w gothicu pancerz dostawałeś dopiero po jakimś czasie, i było ich tylko kilka sztuk w całej grze)
- cRPG

Fani Gothica 2 wiedzą o co chodzi, być może ktoś taki natknął się na grę, która w powyższych punktach jest podobna.

Aha, proszę nie wymieniać następujących tytułów:

- Risen
- morrowind
- oblivion

Nie spełniają one tych punktów.

Pozdrawiam.

Cześć! Twoim opisie aż brzmi nutka nostalgii za czasy zajmowania się Gothic 2. Trudno znaleźć grę, która spełniałaby wszystkie twoje założenia, gdyż każda produkcja oferuje coś trochę innego. Gothic 3, 4 oraz Arcania, pewnie już odrzuciłeś, więc pewnie nie cieszysz się na Risen 2 i 3.

Moje propozycje są następujące:

1. Elex - gra autorstwa Piranha Bytes, twórców Gothica. Mimo różnic, wiele podobieństw i zastosowanych mechanik można tu dostrzec. Gra jest naprawdę wymagająca, zwłaszcza na początku, ze względu na wcześniej wspomniane skalowanie siły przeciwników. Fizyka walki jest trochę inna niż w Gothicu 2, ale gra jest na pewno interesująca.

2. Divinity Series (zwłaszcza Divinity: Original Sin 2) - dużo zadań pobocznych, ciekawa fabuła, sporo opcji personalizacji postaci. Walka jest turowa, więc to znacznie odbiega od mechaniki walki znanej z Gothica.

Gry te różnią się od serii Gothic, ale mogą dostarczyć dużo godzin dobrej gry. Mam nadzieję, że coś jednak wpasuje się w twoje gusty.
Pozdrawiam!

Back
Do góry