Nidalee jest dobra zarówno pod AP jak i pod AD. Nidalee AP zadaje ogromne obrażenia z Q (rzut oszczepem) i mocniej leczy. Zadaje duże obrażenia w krótkim czasie. Nidalee AD cecehuje to, że trudno jest ją zabić, zadaje średnie obrażenia oszczepem, leczenie jest używane bardziej jako buff do AS, a w walkach z bliska jest groźnym przeciwnikiem na przykład dla Gangplanka. Jednak ja gram Nidalee pod AP, ponieważ nic nie może zastąpić widoku, jak przeciwnicy giną od jednego oszczepu. Szczególnie lubię akcje, gdy przeciwnicy chowają się pod wieżą, a ja zza ściany zabijam cele z małą ilością zdrowia. Kiedy przeciwnicy nacierają na moją wieże, sojusznicy jej bronią, a ja zachodzę przeciwników od tyłu. Kiedy wybucha teamfight celuję oszczepem w najsłabsze punkty np. Supporty i przyłączam się do teamfightu. Nidalee pod AD również jest bardzo dobrą postacią, ale według mnie pod AP jest dużo lepsza ;)
Poniżej zamieszczam buildy zarówno pod AP jak i pod AD.
AP
Przedmioty
Start z Doranem
Drugi przedmiot
Następnie staramy się jak najszybciej kupić Rabbadona
lub
Jeśli mamy naprawdę mało złota, wybieramy jedną z tych opcji
Po rabbadonie, przydałoby się kupić jakieś buty:
Większość graczy kupuje te buty dla Nidalki.
Nie rób tego. Nigdy.
Podstawowy przedmiot w ekwipunku każdej Nidalee. Penetracja w połączeniu z AP robi potężny damage.
Jeśli wolisz być trochę twardszy, focusują Cię lub przeciwnicy mają mocne CC.
Następnie kupujemy coś co jeszcze bardziej zwiększy AP:
Jeśli przeciwnicy kupują MR, lub po prostu chcesz zadawać jeszcze większe obrażenia!
Ten item jest przydatny podczas walki w formie Pumy i przy pushowaniu turretów.
Kolejny przedmiot przydatny do walki z bliska.
Jeśli brakuje Ci many
Rylai jest bardzo przydatny, jeśli to Ty nosisz Blue Buffa.
Jeśli naprawdę łatwo zbierasz kille/asysty.
Przedmioty defensywne:
Zhonya + Rabbadon, nie tylko wielki damage, ale także mocna obrona przed obrażeniami fizycznymi.
Jeśli jesteś focusowany przez magów, ten item Ci się przyda.
Ten przedmiot jest przydatny, tylko podczas walki z bliska. Na odległość nie redukuje MR przeciwników.
Kup go tylko wtedy, gdy Malzahar, Warwick lub Malaphite za każdym razem używają na tobie ulti.
Nie polecam, jednak czasem te buty mogą się przydać.
Przykładowe końcowe buildy:
- Podstawowy build dla Nidalee pod AP, zarówno do walki na dystans jak i z bliska.
- A oto mój build. Preferuję zabijanie przeciwników na jedną "dzidę" :)
- Trochę twardszy build
- Jeśli ktoś stawia na pierwszym miejscu walkę w postaci pumy.
AD
Przedmioty
- Start
Z pierwszym powrotem do bazy kupujemy
lub
a następnie buty:
- jeśli drużyna przeciwników zadaje duże obrażenia fizyczne.
- jeśli drużyna przeciwników zadaje duże obrażenia magiczne.
Dalej kupujemy Atmog + Trinity Force:
Teraz kup jakiś defensywny przedmiot, np.:
Sprzedaj latarnię Wriggla i zamień ją na jeden z poniższych przedmiotów:
/
/
Przykładowe końcowe buildy:
- Jeśli drużyna przeciwników składa się głównie z bohaterów zadających obrażenia fizyczne
- Przeciwko obrażeniom magicznym.
- Najlepszą obroną jest atak. Lifesteal.