Problem!

Siemka, ma ktoś z was pomysł jak pomóc? Z przeglądarki mogę korzystać bez problemu, ale gry tak jakby nie mogły połączyć się z internetem. Próbowałem wszystkiego. Restart kompa - nic, restart routera - nic, wyjęcie "dynksa od internetu" też nic. Nawet próbowałem uruchomić jako administrator - i kupa. Nic nie grzebałem. Problem pojawił się wtedy, kiedy grałem w minkrofta i musiałem pójść do sklepu. Wróciłem, uruchamiam i żadna gra nie ma dostępu do neta (serwy się nie ładują, w WarThunder nie dołącza do serwerów) Pomożecie?

Musisz sprowadzić kogoś kto się na tym zna. Sam nie wiem co zrobić w takiej sytuacji i ty pewnie tez nie wiesz. Zapłać dobre 30 zł i neta będziesz miał.

Jakiego masz antywirusa, firewalle etc. Najlepiej zrzut ekranu z Menedżera Zadań z okna Procesy => tam wszystko co się kryje w tle się nam pokaże, może AV blokuje ruch... Ja tak raz miałem na Win7 przez Zaporę Systemu Windows.
Coś pobierałeś ostatnio z ekhem... mniej pewnych źródeł? Być może jakiś wirus wpadł.

Jakiego masz antywirusa, firewalle etc. Najlepiej zrzut ekranu z Menedżera Zadań z okna Procesy => tam wszystko co się kryje w tle się nam pokaże, może AV blokuje ruch... Ja tak raz miałem na Win7 przez Zaporę Systemu Windows.
Coś pobierałeś ostatnio z ekhem... mniej pewnych źródeł? Być może jakiś wirus wpadł.
Antywirus mi się "zepsuł". Podczas odinstalowywania odcięli prąd, i teraz nie da się go usunąć, chociaż jest w procesach to nie chroni i ma mnie w dupie. Próbowałem na wszelkie sposoby: usunąć z procesów - brak dostępu, zainstalować i odinstalować - kupa. Już daję screeny. I tak dla jasności - mam taki syf na kompie, że aż wstyd. Preinstal nigdy nie był robiony, a komp ma 2 lata xDD

//EDIT: Wyłączenie firewall'a nic nie dało

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Sprawdź jak wygląda sprawa w:
Start -> Panel sterowania › System i zabezpieczenia › Zapora systemu Windows › Zezwalaj programowi lub funkcji na dostęp przez Zaporę systemu Windows

A jak nie zadziała => odpal system w trybie awaryjnym z obsługą sieci i tam spróbuj jakąś lekką grę wymagającą sieci odpalić.

A jak nie zadziała => zmieniałeś jakieś ustawienia na routerze?

Avast (można poznać po procesie na screenie AvastSVC)
Teoretycznie można spróbować ubić ten proces, czy ręcznie doczyścić pozostałości po antywirusie, ale warto najpierw sprawdzić to co pewniejsze :)
Ubić się nie da, bo brak dostępu, zresztą gdyby się dało, to by wirusy wyłączały. To samo z usuwaniem.

//EDIT: Z włączaniem w zaporze nie działa :/

Ostatnia edycja:
cholera, nawet nie chcę próbować grzebać w systemie, to na pewno coś innego ale ok... daj mi z 1h to potem dam info czy zadziałał twój pomysł
Nic tym nie zepsujesz, to nie jest aż taka ingerencja w system ;) Plik ten równie dobrze mógłby być pusty i nic by się nie zmieniło. Wszystkie linie oznaczone # są jedynie komentarzami nic nie robiącymi w systemie.

Dodatkowo sam Microsoft udostępnia szablon pliku, który... nie zawiera tych trzech linijek ;)

Kod:
# Copyright (c) 1993-2006 Microsoft Corp.
#
# This is a sample HOSTS file used by Microsoft TCP/IP for Windows.
#
# This file contains the mappings of IP addresses to host names. Each
# entry should be kept on an individual line. The IP address should
# be placed in the first column followed by the corresponding host name.
# The IP address and the host name should be separated by at least one
# space.
#
# Additionally, comments (such as these) may be inserted on individual
# lines or following the machine name denoted by a '#' symbol.
#
# For example:
#
# 102.54.94.97 rhino.acme.com # source server
# 38.25.63.10 x.acme.com # x client host
# localhost name resolution is handle within DNS itself.
# 127.0.0.1 localhost
# ::1 localhost

Najbardziej zastanawia mnie po czego stronie jest wina... Router, system, karta sieciowa, sterowniki...
Komputer to stacjonarka tak? W jaki sposób łączysz ją z siecią => po WiFi, czy kablem RJ45?
Masz może możliwość udostępnienia internetu z telefonu na pecet (np. po kablu usb jeśli nie masz karty sieciowej) i sprawdzić czy w takiej opcji jakaś z lżejszych gier działa?

Back
Do góry