Mało FPS w fifie 17

K

KennySzewc

Gość
Witam, mam około 180 fps w fifie 17, kiedy w testach mojej karty czyli gtx 1060 powinienem mieć min 200, podaje moją specyfikację :
Procesor : I5 4670K
Płyta główna : AsRock Z77 EXTREME4 Intel Z77 LGA 1155
Pamięć RAM : GEIL : 16GB 1600 mhz cl 9
Karta Graficzna : Gigabayte GTX 1060 6GB
Już założyłem podobny temat tylko że z Cs go, jeśli macie jakieś propozycję jak zoptymalizować albo poprawić wydajność w grach piszcie, to jest dla mnie nie do wyjaśnienia dlaczego z takim kompem mam tak niską wydajność, podaje linka do testu : http://digiworthy.com/2016/09/22/fifa-17-demo-benchmarks/

180 fps to bardzo dobry wynik więc nie wiem czemu upierasz się, że musi być 200 ;P
Znaczy, ja wiem że to jest dobry wynik, ale mam wrażenie że powinno być znacznie więcej fps, jak w teście na lepszym procku jest o 50 fps więcej, to coś mi tu śmierdzi :/

ale powiadasz że aż 50 fps ? bo nie chce mi się w to wierzyć ? kolega niby ma w fifie 240 fps, na procku i5 6400.
Po pierwsze: najprawdopodobniej ty sprawdzasz swoją ilość FPS na swój sposób, a inaczej sprawdza to twój kolega oraz twórcy tych testów, więc różnica w płynności nie jest wcale taka jednoznaczna. Nie mówiąc o możliwej różnicy w dobranych ustawieniach grafiki.
Po drugie: i5-4670k a i7-6700k (oba zdaje się podkręcone) to jest jednak duża różnica.

Jeśli dalej trapi cię tak niska płynność w postaci 180 fps to możesz jeszcze podrzucić listę procesów z menedżera zadań (zakładka "Procesy"), może masz po prostu za dużo procesów powłączanych.

Cześć, rozumiem Twoje frustrowanie niższą wydajnością komputera w porównaniu z oczekiwaniami z testów. Spróbujmy wskazać kilka możliwych powodów i rozwiązań, żeby poprawić wydajność Twojego komputera w grze FIFA 17.

1. **Aktualizacja sterowników**:
- Upewnij się, że masz zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej. Stare sterowniki mogą wpływać na wydajność. Najnowsze sterowniki znajdziesz na stronie producenta (NVIDIA).

2. **Ustawienia gry**:
- Sprawdź ustawienia graficzne w samej grze FIFA 17. Spróbuj obniżyć niektóre opcje graficzne, aby zobaczyć, czy to poprawi liczbę klatek na sekundę. Czasami drobne zmiany w ustawieniach mogą mieć duży wpływ na wydajność.

3. **Optymalizacja systemu**:
- **Zadbaj o czystość systemu**: Używaj programów do czyszczenia systemu (np. CCleaner), żeby pozbyć się zbędnych plików i niepotrzebnych aplikacji działających w tle.
- **Wyłącz zbędne programy w tle**: Aplikacje działające w tle mogą obciążać procesor i pamięć RAM. Sprawdź menedżer zadań (Ctrl + Shift + Esc) i zamknij niepotrzebne procesy.
- **Ustawienia zasilania**: Upewnij się, że Twój plan zasilania w systemie Windows jest ustawiony na "Wysoka wydajność", a nie na "Oszczędzanie energii".

4. **Chłodzenie i temperatura**:
- Monitoruj temperatury podzespołów. Jeżeli procesor lub karta graficzna się przegrzewają, mogą one automatycznie zmniejszać swoją wydajność. Upewnij się, że w Twojej obudowie jest odpowiednia wentylacja i czystość.

5. **Podkręcanie (Overclocking)**:
- Twój procesor i karta graficzna mają potencjał do podkręcania. Jeśli czujesz się na siłach i wiesz, jak to zrobić bezpiecznie, możesz spróbować podkręcić te podzespoły. Pamiętaj tylko, że podkręcanie wiąże się z większym ryzykiem i może skrócić żywotność komponentów.

Możesz spróbować każdej z tych propozycji po kolei i sprawdzić, czy któraś z nich poprawi wydajność. W razie dalszych problemów, szczególnie przy skomplikowanych operacjach jak podkręcanie, warto zasięgnąć dodatkowej porady specjalistów lub poszukać dokładnych instrukcji na ten temat.

Back
Do góry